Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Japonská vláda vyčlenila milióny dolárov na pomoc obetiam tajfúnu

Na snímke zaplavená časť japonského mesta Nagano po tajfúne Hagibis. Foto: TASR/AP

Jeden z najsilnejších a najničivejších tajfúnov za posledné desaťročia postihol strednú a severovýchodnú časť Japonska.

Tokio 16. októbra (TASR) - Japonská vláda venuje 710 miliónov jenov (6,5 milióna dolárov) na pomoc oblastiam, ktoré cez víkend zasiahol ničivý tajfún Hagibis. Oznámil to v stredu japonský premiér Šinzó Abe.

Jeden z najsilnejších a najničivejších tajfúnov za posledné desaťročia postihol strednú a severovýchodnú časť Japonska. O život prišlo najmenej 74 ľudí a 224 utrpelo zranenia. Dvanásť osôb je stále nezvestných, informovala agentúra DPA.

Finančná pomoc, ktorú japonská vláda vyčlení zo svojho krízového fondu, sa okrem iného použije na zaistenie vody, potravín, lôžok a hygienických zariadení pre obyvateľov najviac postihnutých lokalít.

Tajfún priniesol do Japonska rekordné množstvo zrážok, ktoré spôsobili početné záplavy a zosuvy pôdy. Z brehov sa vylialo minimálne 52 riek a na území 19 japonských prefektúr zaznamenali približne 170 zosuvov pôdy a bahna, v dôsledku ktorých bolo zablokovaných množstvo ciest.

Tajfún Hagibis celkovo zasiahol 36 zo 47 japonských prefektúr. Zaplavených bolo viac ako 13.000 obydlí, z toho 1100 bolo vážne poškodených. V dočasných evakuačných útulkoch zostáva okolo 5000 ľudí.

Do záchranných prác sa zapojilo vyše 110.000 policajtov, hasičov, príslušníkov pobrežnej stráže a civilnej ochrany.

Bez elektriny zostalo vyše 10.000 domácností a bez vody ich je približne 110.000, píše agentúra AFP.