Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

JAR: Krejčířa chránili aj niektorí policajti, dvoch z nich zadržali

Český magnát Radovan Krejčíř odchádza zo súdu v Pretorii 16.februára 2012. Foto: TASR

Mnohí obyvatelia JAR pokladajú Krejčířa za skutočného zločineckého bossa a želajú si jeho útek zo svojej krajiny alebo dokonca to, aby ho súd vydal do Českej republiky.

Johannesburg/Praha 26. novembra (TASR) - Český podnikateľ na úteku Radovan Krejčíř kraľuje spravodajstvu v Juhoafrickej republike (JAR), kde ho minulý piatok 22. novembra zatkli pre obvinenia z pokusu o vraždu a z únosu.

V pondelok večer ovládol televízne spravodajstvo a dnes ráno titulné stránky novín, hoci krajina s 50 miliónmi obyvateľov je zločinnosťou priam predchnutá. Dokonca mu venovali aj 40-minutový program. Informoval o tom český portál Novinky.cz.

Médiá v JAR sa zaoberajú pondelkovým rozhodnutím súdu poslať Krejčířa z väzenia do nemocnice, pretože mu údajne hrozí infarkt a zlyhanie obličiek. Krejčíř sa sťažoval, že ho policajti po zatknutí mučili. Lekár, ktorý súd o zdravotných problémoch informoval, údajne pochádza z ČR.

Noviny The New Age sa napríklad zameriavajú na údajné tesné kontakty českého podnikateľa s juhoafrickou políciou - niektorí jej členovia mu údajne dodávali dôležité informácie o vyšetrovaní prípadov, v ktorých hral Krejčíř nejakú úlohu, a zaisťovali mu ochranu pred tým, aby sa polícia zamerala priamo naňho.

V súvislosti s Krejčířom dnes zatkli dvoch príslušníkov zvláštnej jednotky. Podľa televíznej stanice eNCA sú podozriví z napadnutia s cieľom ťažkého ublíženia na zdraví a z únosu. Obaja dôstojníci boli údajne na Krejčířovej výplatnej listine.

Úrady v minulých dňoch zablokovali aj podnikateľov majetok. Krejčíř podľa nich neplatil dane a tak jeho dlhy dosahujú výšku v prepočte asi 59 miliónov českých korún.

Mnohí obyvatelia JAR pokladajú Krejčířa za skutočného zločineckého bossa a želajú si jeho útek zo svojej krajiny alebo dokonca to, aby ho súd vydal do Českej republiky.

Krejčíř ušiel z ČR v roku 2005 priamo zo svojej vily, kde v tých chvíľach polícia vykonávala domovú prehliadku. Zamieril na Seychely a odtiaľ v roku 2007 s falošným pasom do JAR, kde začal znova podnikať. V jeho okolí sa stalo niekoľko vrážd, pripomenul web Novinky.cz.