Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jeden z hlavných strojcov atentátov v Paríži a Bruseli je mŕtvy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oussama Atar bol medzi džihádistami známy pod prezývkou Emir alebo Chemik.

Paríž 23. februára (TASR) - Belgický džihádista Oussama Atar, ktorý je považovaný za jedného z hlavných strojcov teroristických útokov v Paríži a Bruseli, zrejme prišiel pred niekoľkými týždňami o život v bojoch v sýrsko-irackom pohraničí konfliktu.

Informovala o tom v piatok spravodajská televízia BFMTV. Atarovo telo sa síce nenašlo, ale francúzske i ďalšie tajné služby ho považujú za mŕtveho.

Oussama Atar bol medzi džihádistami známy pod prezývkou "Emir" alebo "Chemik". Vyšetrovaním sa zistilo, že bol jedným z hlavných strojcov útokov, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015 v Paríži a na predmestí Saint-Denis, i útokov v Bruseli z marca 2016. Tieto útoky si spolu vyžiadali 162 mŕtvych a desiatky zranených.

Oussama Atar figuroval vo vyšetrovaní útokov v Paríži a Bruseli najprv pod pseudonymom Abu Ahmad. Takto o ňom hovoril nemenovaný Alžírčan, ktorého Atar kontaktoval v utečeneckom tábore v Rakúsku, aby ho naverboval na spáchanie atentátu v Paríži. Alžírčan útok napokon nespáchal, pretože ho spolu s ďalším naverbovaným - utečencom z Pakistanu - neskôr zadržali v Grécku s falošnými cestovnými dokladmi.

Belgické tajné služby sa domnievajú, že Oussama Atar zrejme naverboval a zo Sýrie riadil najmenej štyroch členov bunky, ktorá spáchala atentáty v Paríži. Medzi nimi boli dvaja z troch samovražedných atentátnikov, ktorí útočili pri národnom futbalovom štadióne Stade-de-France na parížskom predmestí Saint-Denis.

Atar sa svojimi radami zapojil aj do príprav atentátov z 22. marca 2016 uskutočnených na bruselskom letisku Zaventem a na stanici tamojšieho metra. V počítači, ktorý sa našiel v jednej zo skrýš páchateľov týchto útokov, bola správa určená pre Atara: oslovovaný je emir a píše sa v nej, že to je on, kto rozhoduje. Atar je podozrivý z účasti na výrobe výbušnín použitých pri útokoch v Belgicku.

V decembri 2016 bol na Atara vydaný medzinárodný zatykač.