Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce ľudí sú bez elektriny po tornáde v Ottawe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzdušný vír zničil viacero domov a strhol strechy z ďalších.

Ottawa 23. septembra (TASR) - Desaťtisíce ľudí v kanadskom hlavnom meste Ottawa a okolí ostali v sobotu bez elektrickej energie po tom, ako oblasť zasiahlo tornádo. Vzdušný vír zničil viacero domov a strhol strechy z ďalších, informovala agentúra Reuters.

V regióne v tom čase panoval silný vietor a starosta Ottawy Jim Watson uviedol, že úplné obnovenie dodávok elektriny môže trvať niekoľko dní. So zraneniami skončilo v nemocnici najmenej šesť ľudí.

Watson pred novinármi vyhlásil, že tieto výčiny počasia patria k "najtraumatizujúcejším udalostiam", aké kedy zasiahli Ottawu. "Vyzerá to ako niečo z filmu alebo scéna z vojny," povedal.

Tornádo sa oblasťou prehnalo v piatok večer miestneho času. Zdemolovalo viaceré domy v meste Dunrobin severozápadne od Ottawy a následne prešlo nad mesto Gatineau, ležiace severne od metropoly, od ktorej ho oddeľuje rieka Ottawa.

Silný vietor poškodil niektoré z dôležitých elektrických staníc Ottawy a miestne úrady oznámili, že bez elektriny bolo približne 200.000 ľudí na oboch stranách rieky. Ottawa a Gatineau majú spolu ako Región hlavného mesta približne 1,3 milióna obyvateľov.

"Prišli sme úplne o všetko. Mám v garáži chladničku na pivo - to je jediné, čo zostalo nedotknuté - ale všetko ostatné je preč," povedal obyvateľ Ottawy Todd Nicholson pre televíziu CBC.