Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kapitána lode nemeckej charity Sea-Watch 3 začali vyšetrovať

Záchranná loď mimovládnej organizácie Sea-Watch 3, archvína snímka. Foto: TASR/AP

Migranti vystúpili na pobrežie Lampedusy v nedeľu i napriek protestom ministra vnútra Mattea Salviniho z krajne pravicovej strany Liga Severu, ktorý má tvrdý postoj k prijímaniu migrantov.

Rím 20. mája (TASR) - Talianska prokuratúra začala vyšetrovať kapitána nemeckej lode Sea-Watch 3, zachraňujúcej migrantov na mori, pre podozrenie z porušenia prisťahovaleckých zákonov. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra ANSA.

Vyšetrovanie kapitána Artura Centoreho, bývalého dôstojníka talianskej pobrežnej stráže, vedie prokurátor sicílskej provincie Agrigento, Luigi Patronaggio.

Hovorca charity Sea-Watch potvrdil túto správu a dodal, že aktivisti sú si istí, že organizácia a jej posádka budú zbavení podozrenia z porušenia zákonov.

Vyšetrovanie nasleduje po nedeľnom zhabaní záchrannej lode Sea-Watch 3 a po vylodení 47 migrantov na juhotalianskom ostrove Lampedusa, ktorých malo predtým plavidlo na palube, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Migranti vystúpili na pobrežie Lampedusy v nedeľu i napriek protestom ministra vnútra Mattea Salviniho z krajne pravicovej strany Liga Severu, ktorý má tvrdý postoj k prijímaniu migrantov.

"Ak prokuratúra nakoniec rozhodne, že títo ľudia (zo Sea-Watch) pomáhajú obchodníkom s migrantmi, tento pondelok bude pre mňa dobrý pondelok," povedal Salvini pre televíznu stanicu La7.

Mimovládne organizácie boli v Taliansku už mnohokrát vyšetrované pre ich údajné prepojenie s prevádzačmi migrantov, operujúcimi pri pobreží Líbye, ale nenašli sa o tom žiadne dôkazy.

Salvini naznačil, že prokurátor Patronaggio bude možno predpojatý, lebo vlani viedol proti nemu vyšetrovania v prípade lode Diciotti, keď bol ako minister vnútra obvinený zo zadržiavania a únosu migrantov. Salvini totiž odmietol pustiť z paluby tejto lode talianskej pobrežnej stráže vyše 170 zachránených migrantov.

Prípad bol zrušený z dôvodu Salviniho imunity, ktorú mu zaručuje ministerský úrad.

Medzičasom loď Sea-Watch 3 eskortujú do sicílskeho prístavu Licata, kde ju dajú pod dohľad súdu. Podľa očakávania tam má zakotviť ešte v priebehu pondelka.