Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Karikatúra Netanjahua v Süddeutsche Zeitungu vyvolala vlnu kritiky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Karikatúra zobrazovala Netanjahua oblečeného ako izraelská speváčka Netta Barzilaiová, ktorá vyhrala tohtoročnú pesničkovú súťaž Eurovízia 2018.

Berlín 17. mája (TASR) - Mníchovské noviny Süddeutsche Zeitung prekročili "medze únosnosti" zverejnením karikatúry izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, vyobrazeného s nadrozmernými perami, ušami a nosom. Povedal to vo štvrtok nový nemecký komisár pre boj proti antisemitizmu Felix Klein, informuje agentúra AP.

Noviny zverejnili karikatúru Netanjahua v utorok. Klein pre noviny Bild uviedol, že po rozhodnutí Spojených štátov presťahovať americké veľvyslanectvo v Izraeli do Jeruzalema pripomína tento krok zo strany Süddeutsche Zeitungu "neospravedlniteľné vyobrazenie nacistickej propagandy".

Karikatúra zobrazovala Netanjahua oblečeného ako izraelská speváčka Netta Barzilaiová, ktorá vyhrala tohtoročnú pesničkovú súťaž Eurovízia 2018. Srdce, ktoré zobrazuje písmeno "v" v slove Eurovízia, bolo nahradené Dávidovou hviezdou, pričom Netanjahu dvíha v ruke raketu. V texte nad karikatúrou sa uvádza "Na budúci rok v Jeruzaleme".

Denník Süddeutsche Zeitung sa za zverejnenie karikatúry ospravedlnil, píše AP.

Felix Klein bol za nemeckého komisára pre boj proti antisemitizmu zvolený tento rok - v čase obáv z rastúceho antisemitizmu v Nemecku.