Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kauza Skripaľ: Británia vyzvala na mimoriadne zasadnutie BR OSN

Na archívnej snímke Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Lavrov odmietol britské obvinenia ako nepodložené a prirovnal Londýn k prokurátorovi, ktorý dozeral na čistky sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Londýn 14. marca (TASR) - Veľká Británia vyzvala na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, kde by sa mal prediskutovať útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom Salisbury. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na britský rezort zahraničia.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu vyhlásil, že útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna v Británii bol "s najväčšou pravdepodobnosťou inšpirovaný" Moskvou. Uviedol tiež, že celú záležitosť predloží lídrom Európskej únie na budúcotýždňovom summite v Bruseli.

Na Twitteri konštatoval, že vyjadril plnú solidaritu s britskou premiérkou Theresou Mayovou v súvislosti s "brutálnym útokom inšpirovaným, s najväčšou pravdepodobnosťou, Moskvou".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu odmietol britské obvinenia z účasti na útoku na bývalého agenta. Uviedol, že Rusko nemá žiaden motív otráviť Skripaľa, ale "tí, ktorí chcú pretláčať svoju rusofóbnu kampaň vo všetkých sférach života, ho mohli mať".

Lavrov odmietol britské obvinenia ako nepodložené a prirovnal Londýn k prokurátorovi, ktorý dozeral na čistky sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Prokurátor mal povedať, že priznanie postačuje na odsúdenie človeka. Podľa Lavrova Londýn išiel ešte ďalej a očakáva, že svet bude dôverovať britským podozreniam voči Rusku.

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický. Britská premiérka Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.