Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nazarbajevova dcéra sa stala v Kazachstane predsedníčkou Senátu

Na archívnej snímke Nursultan Nazarbajev. Foto: TASR/AP

Exprezidentova dcéra sa ujala funkcie predsedníčky Senátu na Tokajevov návrh, ktorý schválili senátori.

Astana 20. marca (TASR) - Novu predsedníčkou kazašského Senátu sa stala dcéra exprezidenta Nursultana Nazarbajeva, ktorý v stredu po takmer troch desaťročiach nečakane odstúpil z funkcie. Informoval o tom v stredu spravodajský server Meduza.

Dariga Nazarbajevová (55) sa stala šéfkou hornej komory kazašského parlamentu po tom, ako sa jej doterajší predseda Kasym-Žomart Tokajev stal novým dočasným prezidentom krajiny.

Exprezidentova dcéra sa ujala funkcie predsedníčky Senátu na Tokajevov návrh, ktorý schválili senátori. Dariga Nazarbajevová bola v minulosti podpredsedníčkou dolnej komory parlamentu a vicepremiérkou Kazachastanu. Členkou Senátu je od roku 2016.

Tokajev zložil predpísanú prísahu na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu. Na slávnostnej inaugurácii svojho nástupcu sa zúčastnil aj samotný Nazarbajev. V poradí druhý prezident nezávislého Kazachstanu bude svoju funkciu vykonávať do budúcoročných prezidentských volieb.

Agentúra AP pripomína, že čoskoro 79-ročný Nazarbajev si aj naďalej udrží politický vplyv, keďže zostane šéfom vládnucej strany i predsedom bezpečnostnej rady štátu. Kazašská ústava mu tiež priznáva titul "vodca národa".

Tokajev vo svojom inauguračnom prejave navrhol, aby bolo hlavné mesto krajiny Astana premenované na Nursultan, a to na počesť Nazarbajeva ako prvého prezidenta nezávislého Kazachstanu.

Pôvodne sovietsky komunistický funkcionár Nazarbajev bol vo funkcii od apríla 1990. Jeho piate funkčné obdobie sa malo skončiť v apríli 2020.

Odstúpenie dlhoročnej hlavy štátu zrejme zásadne nezmení kazašský autoritatívny systém, ktorý podľa ľudskoprávnych organizácií poskytuje len malý priestor pre politickú súťaž, občiansku spoločnosť a slobodné médiá, píše AFP.