Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kenský opozičný líder odvolal veľký protest plánovaný na 3. apríla

Členovia bezpečnostných síl bijú ľudí po tom, ako prelomili bariéry a spôsobili tlačenicu, keď sa pokúšajú preniknúť na štadión Kasarani, kde sa má v Nairobi v Keni v utorok 13. septembra 2022 konať inaugurácia nového kenského prezidenta Williama Ruta. Foto: TASR/AP

V prípade, že nedôjde k žiadnemu zmysluplnému zapojeniu alebo odpovedi zo strany Ruta na našu protinávrh, sme rozhodnutí po týždni obnoviť naše demonštrácie, objasnil Odinga.

Nairobi 3. apríla (TASR) - Kenský opozičný líder Raila Odinga v nedeľu informoval, že po dvoch týždňoch chaotických pouličných demonštrácií odvoláva na pondelok avizovaný protest a začne viesť dialóg s vládou. Informovala o tom agentúra AFP.

Od vypuknutia protivládnych protestov 20. marca zahynuli v Keni najmenej traja ľudia. Došlo aj k rabovaniu nehnuteľností i firiem, čo znepokojilo susedné štáty a spojencov Kene považovanej za stabilnú demokraciu v nestabilnom africkom regióne.

Odinga, ktorý obvinil prezidenta Williama Ruta zo zmanipulovania výsledkov minuloročných volieb, vyzval svojich priaznivcov, aby sa na protestoch schádzali dvakrát do týždňa, pričom upozorňoval, že v "megapondelok" 3. apríla jeho stúpenci "ovládnu krajinu".

V nedeľu, v predvečer pochodu, však Odinga oznámil, že ho odvoláva. Došlo k tomu po tom, ako Ruto navrhol vytvoriť zmiešaný parlamentný výbor, ktorý by mal preskúmať možné reformy volebného procesu.

V nedeľu na tlačovej konferencii však Odinga upozornil, že jeho strana si vyhradzuje právo zvolať demonštrácie, ak rokovania nebudú úspešné.

"V prípade, že nedôjde k žiadnemu zmysluplnému zapojeniu alebo odpovedi zo strany Ruta na našu protinávrh, sme rozhodnutí po týždni obnoviť naše demonštrácie," objasnil Odinga.

Ruto predtým vo svojom celonárodnom prejave apeloval na Odingu, aby hľadal riešenia rokovaniami v parlamente, a nie za pomoci ulice. Súčasne vyzval obyvateľov krajiny, aby zostali pokojní a dodržiavali zákony.

Kenský najvyšší súd jednomyseľne potvrdil výsledky augustových volieb, ktoré vyhlásili Ruta za prezidenta, ale Odinga trvá na tom, že voľby boli zmanipulované. Tento víkend zverejnil nové tvrdenia, ktoré podľa neho dokazujú jeho víťazstvo.

Odinga, ktorý je stálicou opozičnej scény v Keni, už prehral pätoro prezidentských volieb.