Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

KLAUS: V EÚ sú slepí spojenci, ktorých nestačí postrčiť, aby precitli

Prezident Českej republiky Václav Klaus Foto: TASR

Český prezident si dokáže predstaviť, že eurozóna bude existovať ďalej s ohromnými injekciami peňazí, ktoré ju udržujú nažive."

Londýn/Praha 27. novembra (TASR) - Český prezident Václav Klaus dnes v Londýne na pôde britského parlamentu predstavil anglické vydanie svojej knihy o európskej integrácii. Pri príležitosti návštevy metropoly poskytol rozhovor televízii SkyNews, informovala stránka novinky.cz.

Klaus dostal prvú otázku začínajúcu vetou: "Nikdy ste nemali veľa ilúzií o európskej integrácii."

Český prezident na to odpovedal: "Ďakujem vám za túto otázku, pôvodný titul knihy je Európska integrácia bez ilúzií, ale britský vydavateľ to upravil na Europe: The Shattering of Illusions. (Voľný preklad: Európa: Roztrieštenie ilúzií.)"

Klaus reagoval v interview aj na ďalšiu dohodu o pomoci krajinám v dlhovej pasci: "Euro drží pohromade, ale je otázkou, či je to pozitívna, alebo negatívna informácia. Dokážem si predstaviť, že eurozóna bude existovať ďalej s ohromnými injekciami peňazí, ktoré ju udržujú nažive."

Podľa neho to bude stáť ďalšie peniaze. V EÚ sú slepí spojenci, ktorých už nestačí len postrčiť, aby precitli: "Ako niekto, kto sa zúčastňuje summitov, sa obávam, že niektorí budú pokračovať ďalej bez ohľadu na skutočnosť a daňových poplatníkov to bude stáť peniaze."

Klaus povedal, že vôbec nemal záujem ovplyvniť svojou knihou prebiehajúcu kampaň proti EÚ v Británii. Dodal však: "Tu je to téma." K odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie sa ale vyjadril z českého pohľadu: "Odchod Británie by bola pre nás strata."

Český prezident sa tiež vyjadril k svojmu termínu "Zväz európskych postdemokratických republík". Vyhlásil, že preňho ako človeka, ktorý strávil väčšinu života v komunizme, "je otázka demokracie dôležitejšia než otázka rastu, a to som profesor ekonómie".

Na otázku o globálnom otepľovaní odpovedal, že svoje názory naň nezmenil, ale vidí, že Londýn je stále rovnaký, ako bol, teda hmlistý. Dodal však, že tejto téme venoval inú svoju knihu.

Pikantné bolo upozornenie iného moderátora SkyNews na rozhovor s českým prezidentom asi hodinu pred samotným vysielaním. Nedokázal si totiž spomenúť na meno a po malom zaváhaní vyhlásil: "Myslím, že je to Václav Havel."

V ďalšej upútavke moderátorka radšej neuviedla žiadne meno a povedala len, že bude interview s českým prezidentom, ktorý neverí v euro.