Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Kráľovnej Alžbete II. gratulovalo k jubileu písomne vyše 130.000 ľudí

Britská kráľovná Alžbeta II. si podáva ruku so sirom Eltonom Johnom počas koncertu 4. júna 2012 pri príležitosti 60. výročia od jej nástupu na trón. Koncert je súčasťou veľkolepých štvordňových osláv kráľovninho diamantového jubilea, ktoré sa začali v sobotu 2. júna 2012. Foto: TASR/AP Photo

Navyše však panovníčka dostala aj ďalších 71.000 gratulácií k jubileu prostredníctvom oficiálnej webovej stránky a elektronickej pošty.

Londýn 11. júna (TASR) - Britskej kráľovnej Alžbete II. doručili v roku jej diamantového jubilea - 60. výročia nástupu na trón - už doteraz viac ako 60.000 listov, čo je dvojnásobok počtu za porovnateľné obdobie minulého roka.

Navyše však panovníčka dostala aj ďalších 71.000 gratulácií k jubileu prostredníctvom oficiálnej webovej stránky a elektronickej pošty. Informoval o tom dnes v Londýne Buckinghamský palác.

Britská kráľovná Alžbeta II. dnes mimoriadnym televíznym príhovorom k národu a Commonwealthu zavŕšila štvordňové oslavy 60. výročia svojho nástupu na trón a povedala, že akcie sprevádzajúce diamantové jubileum ju naplnili pocitom pokory.
Foto: TASR
Podľa rovnakého zdroja doručili iba v dňoch, keď oslavy jubilea na Britských ostrovoch vrcholili (2.-5. júna), do sídla kráľovskej rodiny 45 poštových vriec s blahoželaniami Alžbete II.

V súčasnosti 86-ročná kráľovná sa stala panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca, kráľa Juraja VI, ktorý zomrel v spánku po 16 rokoch na tróne. Vtedy 25-ročnú princeznú Elizabeth oficiálne vyhlásili za britskú kráľovnú a hlavu Spoločenstva národov (Commonwealth). Jej slávnostná korunovácia sa uskutočnila vo Westminsterskom opátstve v Londýne 2. júna 1953.