Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kremeľ sa ohradil voči kritike USA za bombardéry vo Venezuely

Na archívnej snímke prezident Vladimir Putin (vpravo) a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v utorok Pompeovo vyhlásenie označil ho za nediplomatické a nevhodné.

Moskva 11. decembra (TASR) - Kremeľ sa v utorok ohradil voči vyjadreniam Spojených štátov, ktoré Moskvu kritizovali za to, že do Venezuely vyslala svoje dva strategické bombardéry.

Dva ruské diaľkové strategické bombardéry Tu-160 pristáli v pondelok vo Venezuele s cieľom zúčastniť sa miestnych leteckých cvičeniach. Okrem bombardérov pristáli na medzinárodnom letisku v Caracase aj ruský An-124, ktorý je jedným z najväčších sériovo vyrábaných transportných lietadiel na svete, a dopravné prúdové lietadlo Il-62.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo reagoval na príchod ruských lietadiel, približne 100 pilotov a iných členov leteckého personálu ruských vzdušných síl do Venezuely vyhlásením na Twitteri. Obyvatelia Ruska a Venezuely by to podľa neho mali vnímať tak, ako to naozaj je: "Dve skorumpované vlády plytvajú verejnými zdrojmi, umlčiavajú občianske slobody a voľnosť zatiaľ, čo ich ľudia trpia."

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa v utorok voči Pompeovmu vyhláseniu ohradil a označil ho za "nediplomatické" a "nevhodné". Takáto kritika podľa jeho slov vyznieva zvláštne od krajiny, "ktorej rozpočet na armádu by dostatočne uživil celú Afriku".

Venezuela nakúpila v posledných rokoch ruskú vojenskú techniku v hodnote miliónov dolárov.