Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kurt Volker predstavil web o dôsledkoch agresie Ruska na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na úvodnej stránke webu sa píše, že Ruská federácia po revolúcii dôstojnosti na Ukrajine nelegálne obsadila Krymský polostrov a rozpútala ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny.

Kyjev 22. februára (TASR) - Osobitný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA pre Ukrajinu Kurt Volker predstavil webovú stránku venovanú "dôsledkom agresie Ruska na Ukrajine".

Ako informovala agentúra Ukrinform, Volker v piatok na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že webová stránka Proti ruskej agresii na Ukrajine je "inovatívnym pokusom o využitie družicových snímok, máp a štatistík na podrobnejšie vysvetlenie dôsledkov ruskej agresie na Ukrajine."

Na úvodnej stránke webu sa píše, že Ruská federácia po revolúcii dôstojnosti na Ukrajine nelegálne obsadila Krymský polostrov a rozpútala ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny. Konštatuje sa tiež, že uplynulo päť rokov a Rusko naďalej vyzbrojuje, cvičí, riadi a bojuje na strane protivládnych síl na východe Ukrajiny a zároveň nepravdivo trvá na tom, že nie je bojujúcou stranou v tomto konflikte.

Na webovej stránke sa tiež uvádza chronológia udalostí - od okupácie Krymu a začiatku ozbrojeného konfliktu v Donbase v roku 2014 až po november 2018, keď Rusko v Čiernom mori zadržalo ukrajinské vojenské plavidlá.

Ukrinform pripomenul, že Volker nedávno opäť zdôraznil, že Rusko už štyri roky porušuje dohody z Minska.

Pred štyrmi rokmi Rusko v Minsku podpísalo mierové zmluvy, kde prvým bodom je prímerie od 14. februára 2015. "Asi po týždni Rusko a jemu verné sily obsadili (mesto) Debaľceve," uviedol Volker, podľa ktorého Rusko posledné štyri roky porušuje minské mierové protokoly denno-denne.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na poslednom Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že Donbas sa stal "dopravníkom ruského stroja na zabíjanie", a varoval pred hrozbou "skutočnej vojny" s Ruskom. Uviedol tiež, že Ruská federácia premenila okupovaný Krym na platformu pre svoje rakety.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nedávno uviedlo, že v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine prišlo o život asi 13.000 ľudí, ďalších 30.000 bolo zranených a svoje domovy muselo opustiť okolo 1,5 milióna ľudí.