Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Laureátky Nobelovej ceny mieru sa stretnú s rohinskými ženami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa Karmánovej sú rohinské ženy v Mjanmarsku dvojnásobnými obeťami - za to, že sú z menšiny Rohingov, a za to, že sú ženy.

Dháka 24. februára (TASR) - Tri laureátky Nobelovej ceny mieru začali v sobotu týždňovú návštevu Bangladéša, kde sa stretnú so ženami z moslimskej menšiny Rohingov, ktoré pred útekom zo svojej krajiny, Mjanmarska, mučili a znásilnili mjanmarskí vojaci.

Iránska advokátka Šírín Ebádíová, jemenská politička Tawakkul Karmánová a severoírska mierová aktivistka Mairead Maguireová počas návštevy posúdia celkovú situáciu utečencov-Rohingov a násilie spáchané proti ženám z tejto etnicko-náboženskej menšiny. Informovala o tom skupina Nobel Women's Initiative, platforma šiestich laureátok Nobelových cien mieru založená v roku 2006.

Približne 700.000 moslimských Rohingov ušlo od augusta z prevažne budhistického Mjanmarska do Bangladéša pred násilnosťami páchanými pod vedením mjanmarskej armády a v súčasnosti žijú v bangladéšskych utečeneckých táboroch.

V nedeľu uplynie šesť mesiacov od vypuknutia utečeneckej krízy Rohingov, najhoršej v Ázii od vietnamskej vojny.

Karmánová v e-maile tlačovej agentúre AP v sobotu napísala, že ona a jej kolegyne "stoja solidárne pri rohinských ženách vyhnaných z domova a vyzývajú ostatných, aby počúvali hlasy týchto rohinských žien".

Podľa Karmánovej sú rohinské ženy v Mjanmarsku dvojnásobnými obeťami - za to, že sú z menšiny Rohingov, a za to, že sú ženy. "Postihujú ich etnické čistky a takisto sú objektom závažného sexuálneho aj rodovo podmieneného násilia," dodala v e-maile.