Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lech Walesa získal 'Zlatú sliepku' v kategórii politika

Lech Walesa Foto: TASR/AP

Zlaté sliepky sa udeľujú od roku 1995 významným osobnostiam v rôznych oblastiach na základe hlasovania verejnosti a zástupcov médií.

Berlín/Varšava 20. septembra (TASR) - Lech Walesa, bývalý poľský prezident a vedúci predstaviteľ hnutia Solidarita, získal nemecké ocenenie Zlatá sliepka v kategórii politika.

Zlaté sliepky sa udeľujú od roku 1995 významným osobnostiam v rôznych oblastiach na základe hlasovania verejnosti a zástupcov médií.

Walesa, ktorý koncom septembra oslávi 69. narodeniny, si cenu prevzal počas slávnostného galaprogramu v noci nadnes v priestoroch berlínskej muzikálovej scény Theater am Potsdamer Platz. Medzi držiteľov ocenenia z minulých rokov patrí aj Václav Havel a Angela Merkelová.

Poľský exprezident a držiteľ Nobelovej ceny za mier poďakoval porote za to, že tak dlho uchováva spomienku na boj Solidarity. Pôvodne odborárske hnutie, ktoré vzniklo v roku 1980 v komunistickom Poľsku, prerástlo do politického a stalo sa vedúcou prodemokratickou opozičnou silou v krajine.

Zlatú sliepku Walesovi odovzdal bývalý disident a novinár Roland Jahn, ktorého v roku 1982 uväznili za mávanie transparentom poľského hnutia Solidarita. V súčasnosti je na čele federálnej agentúry zodpovednej za zachovanie a vyšetrovanie spisov niekdajšej východonemeckej tajnej polície Stasi. Walesa je podľa neho "človek, ktorý písal históriu," a "symbolizuje nádej, že ak sa nevzdáme, je možné dosiahnuť čokoľvek".

Rovnakého ocenenia sa dostalo viacerým nemeckým umelcom, športovcom a televíznym osobnostiam. Boli medzi nimi napríklad populárni moderátori Günther Jauch a Carmen Nebelová, olympijský šampión a úradujúci majster Európy i majster sveta v hode diskom Robert Harting, viacnásobná víťazka OH a MS v biatlone Magdalena Neunerová, či speváci Helene Fischerová a Frank Schöbel, ktorý získal čestnú cenu za celoživotné dielo. In memoriam ocenili aj niekdajšieho renomovaného skladateľa z bývalej Nemeckej demokratickej republiky Arndta Bauseho (1936-2003).