Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Záplavy na juhu Francúzska si vyžiadali už najmenej 13 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lejaky najviac zasiahli asi 60 obcí a miest ležiacich severne a severovýchodne od Carcassonne.

Paríž 15. októbra (TASR) - Francúzske ministerstvo vnútra v pondelok informovalo, že lejaky a následné záplavy, ktoré postihli juh krajiny, si vyžiadali už najmenej 13 obetí na životoch.

Ďalších najmenej osem osôb utrpelo zranenia a jedna osoba je nezvestná, uviedol portál France Info.

Spravodajská televízia BFMTV okrem toho uviedla, že vzhľadom na riziko pretrhnutia hrádze hasiči pristúpili k evakuácii asi 1000 obyvateľov obce Pezens a 300 obyvateľov obce Cuxac. Do bezpečia ich prepravujú pomocou vrtuľníkov. Evakuácia sa začala aj z obcí Estagnols a Istagnac.

Gérard Larrat, primátor mesta Carcassonne, ktoré je záplavami tiež vážne postihnuté, pre spravodajský portál France Info uviedol, že úrady znepokojuje pretrvávajúci trend stúpania hladiny rieky Aude. Rieka Aude mala okolo 04.00 h SEČ hladinu vo výške dva metre a krátko pred 10.00 h SEČ dosiahla päť metrov.

Primátor Carcassonne súčasne vyzdvihol, že občania mesta rešpektovali nariadenia a odporúčania miestnej policajnej prefektúry.

Mnohé cesty v departemente Aude sú úplne zaplavené. Úrady obyvateľom odporúčajú nevydávať sa na cesty, nepribližovať sa k rozvodneným tokom a presunúť sa na vyššie poschodia budov.

Vlakové spojenie medzi mestami Narbonne a Carcassonne je prerušené. Úrady vysvetlili, že železničná stanica v Narbonne je mimo prevádzky.

Do departementu Aude v pondelok popoludní pricestuje francúzsky premiér Édouard Philippe. Sprevádzať ho bude minister životného prostredia François de Rugy.

Francúzske médiá uvádzajú, že takáto povodeň na rieke Aude bola naposledy v roku 1891.