Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hraníc vyzývajú Rusko, aby im umožnilo vstup na Ukrajinu

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

MSF pomáhajú na Ukrajine civilistom blízko frontových línií alebo tým, ktorí boli nútení ujsť, vrátane detí a seniorov.

Ženeva 13. apríla (TASR) - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) minulý mesiac v Ženeve rokovala s ruskými diplomatmi o poskytovaní pomoci v oblastiach Ukrajiny pod kontrolou ruskej armády. Prístup na toto územie zatiaľ nezískala. MSF to oznámili vo štvrtok, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

MSF a ruská diplomatická misia v Ženeve neoznámili marcové stretnutie a nevydali ani žiadne verejné vyhlásenia o jeho výsledku.

"Naša diskusia... sa sústreďovala na oblasti Ukrajiny pod ruskou vojenskou okupáciou, kde, ako vieme, vládne veľká zdravotnícka a humanitárna núdza, napríklad nedostatok lekárov, zdravotných sestier a základných liekov," napísali MSF v oznámení.

"Našim tímom však neumožnili vstup do týchto oblasti. Ďalej o tom diskutujeme, ako aj o iných bodoch súvisiacich s nestrannou lekárskou a humanitárnou starostlivosťou na Ukrajine," dodala organizácia.

Ruská diplomatická misia potvrdila rozhovory, ale nezverejní témy, ktoré sa rozoberali.

MSF pomáhajú na Ukrajine civilistom blízko frontových línií alebo tým, ktorí boli nútení ujsť, vrátane detí a seniorov. Organizácia poskytuje aj psychologickú podporu a základnú pomoc ľuďom preživším útoky.

Organizácia dodala, že vedie "neustále" diskusie s ukrajinskými aj ruskými predstaviteľmi už od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine v roku 2014.

MSF sú v menšej miere prítomní aj v Rusku, kde podporujú existujúce snahy o poskytovanie lekárskej starostlivosti ľuďom vysídleným vojnou na Ukrajine.