Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Likérka Fruko-Schulz odstavila na dva dni výrobu tvrdého alkoholu

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zamestnanci tak majú dnes a v piatok voľno. Opatrenie súvisí s pokračujúcou čiastočnou prohibíciou v ČR.

Praha 20. septembra (TASR) - Likérka Fruko-Schulz v Jindřichovom Hradci odstavila na dva dni výrobu liehovín s obsahom vyšším ako 20 percent, konkrétne tuzemského rumu i vodky, ktoré patria k nosným produktom firmy. Zamestnanci tak majú dnes a v piatok voľno. Opatrenie súvisí s pokračujúcou čiastočnou prohibíciou v ČR. V pondelok by zamestnanci mali pracovať na výrobe vaječného koňaku s nízkym obsahom alkoholu.

Informoval o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na riaditeľa likérky Josefa Nejedlého.

Podľa jeho slov likérka registruje škody vo výške rádovo stoviek tisícok Kč denne, veď každý deň vyrába za normálnych okolností 40.000 fliaš alkoholických nápojov.

Likérka Fruko-Schulz siahla kvôli prohibícii aj k čiastočnej úprave jedného zo svojich výrobkov - pepermintového likéru, ktorý by s doterajším obsahom 20 percent alkoholu nesmel do obchodnej siete, a tak bude mať o jedno percento alkoholu menej.

Karlovarská Becherovka sa už v stredu rozhodla z rovnakých príčin dočasne pozastaviť výrobu na dva dni. Všetkých 15 výrobných zamestnancov firmy zostáva dnes a v piatok doma, plat im však zamestnávateľ zatiaľ ponechá v plnej výške.

Prevádzkový riaditeľ spoločnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka a.s. Vladimír Darebník v zdôvodnení tohto kroku podľa internetového servera iDNES.cz povedal, že firma nechce vyrábať na sklad.

Becherovka podľa odhadov prichádza kvôli prohibícii denne rádovo o milióny českých korún.

O úplnom zastavení výroby kvôli prohibícii informovala likérka AB Style z Frýdku-Místku. Osemnásť zamestnancov firmy je tak doma.

Ako pre Český rozhlas uviedol jednateľ firmy Jan Palla, v prípade, že súčasný zákaz v ČR nezrušia v dohľadnom čase, teda maximálne do jedného až dvoch týždňov, firma bude nútená prepustiť všetkých zamestnancov.