Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Litva chce, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO už v júli

Rodina sa v stredu 6. apríla 2022 prechádza uprostred zničených ruských tankov v meste Buča na okraji Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Najbližší dvojdňový summit NATO sa bude konať od 11. júla v litovskom hlavnom meste Vilnius.

Vilnius 6. apríla (TASR) - Litva sa bude snažiť o to, aby Ukrajina už na najbližšom, júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse dostala pozvánku na vstup do NATO. Uvádza sa to v rezolúcii, ktorú vo štvrtok jednomyseľne schválil litovský parlament informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Veríme, že Ukrajina prispeje k našej bezpečnosti a posilní NATO," povedal predseda parlamentného Výboru pre zahraničné veci Žygimantas Pavilionis.

Najbližší dvojdňový summit NATO sa bude konať od 11. júla v litovskom hlavnom meste Vilnius. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal vlani na jeseň o zrýchlené prijatie svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie.

V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu požiadali o vstup do NATO v máji 2022 spoločne aj Fínsko a Švédsko. Kým Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Aliancie, vstup Švédska je stále v nedohľadne. Dosiaľ o ňom totiž nerozhodli Turecko ani Maďarsko - a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO. Ankara ratifikáciu odkladá, pričom tvrdí, že Švédsko nepostupuje dostatočne rázne voči kurdským aktivistom žijúcich na jeho území.

Podmienkou vstupu do NATO je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vo všeobecnosti tiež platí, že krajina, ktorá sa chce stať členom NATO, nesmie byť zapojená do medzinárodných ozbrojených konfliktov a sporov o hranice, pripomína DPA.

Ukrajina sa už vyše roka bráni proti mohutnej ruskej vojenskej agresii.