Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Požiar Grenfell Tower: Pri identifikácii obetí pomôžu aj experti z USA

Grenfell Tower po požiari, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pre obrovskú rozlohu miesta činu bolo nevyhnutné obrátiť sa na odborníkov majúcich skúsenosti s identifikáciou obetí po páde budov Svetového obchodného centra.

Londýn 20. júla (TASR) - Londýnska Metropolitná polícia sa stále pokúša zistiť totožnosť všetkých obetí júnového požiaru výškovej budovy Grenfell Tower. S prosbou o pomoc sa v tejto veci obrátila na skúsených amerických expertov, ktorí pomáhali s identifikáciou obetí po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001.

Craig Mackey z Metropolitnej polície dnes uviedol, že pre obrovskú rozlohu miesta činu, ktorým je 24-poschodový vežiak v západnom Londýne, bolo nevyhnutné obrátiť sa na odborníkov majúcich skúsenosti s identifikáciou obetí po páde budov Svetového obchodného centra (WTC).

Mackey podľa agentúry AP ďalej povedal, že ide o jednu z najzložitejších pátracích operácií, aké doposiaľ zažil. Dodal, že jej celkovú náročnosť ilustrujú práve povolaní odborníci. Tých sa rozhodol Scotland Yard požiadať o pomoc práve pre ich skúsenosti s "podobnou" operáciou.

Pri požiari vežiaka Grenfell Tower prišlo 14. júna o život najmenej 80 ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Požiar podľa polície spôsobila porucha chladničky v jednom z bytov, avšak za jeho rýchle rozšírenie zrejme mohol lacný a potenciálne aj horľavý vonkajší obklad budovy. V budove bolo nasadených približne 200 britských policajtov, ktorí prehľadávajú trosky na každom poschodí. Predpokladá sa, že polícia aj americkí experti ostanú na mieste tragédie zhruba do konca tohto roka.