Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trup lietadka Pan Am, ktoré vybuchlo nad Lockerbie, je opäť v Škótsku

Na archívnej snímke z 22. decembra 1988 policajti a vyšetrovatelia si prezerajú vrak dopravného lietadla amerických aerolínií Pan Am po bombovom atentáte na poli v škótskom meste Lockerbie. Foto: TASR/AP

Let Pan Am číslo 103 smeroval z Londýna do New Yorku. Na jeho palube bolo 243 cestujúcich a 16 členov posádky.

Glasgow 25. apríla (TASR) - Trosky lietadla spoločnosti Pan Am, ktoré 21. decembra 1988 vybuchlo nad škótskym mestečkom Lockerbie, pričom zahynulo všetkých 259 ľudí na palube a 11 na zemi, sa vrátili do Škótska.

Informoval o tom dnes na internete denník The Scotsman s odvolaním sa na škótsku prokuratúru.

Trup Boeingu 747 po teroristickom útoku opäť poskladali z nájdených úlomkov pracovníci britského Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd (AAIB) a uplynulých 24 rokov bol uložený vo Farnborough v grófstve Hampshire. Zvyšky lietadla teraz previezli do hangáru v meste Dumfries na juhu Škótska.

Za atentát bol ako jediný odsúdený líbyjský agent Abdal Básat Migrahí, ktorý zomrel vlani v Tripolise po tom, čo ho škótska vláda prepustila z väzenia z humanitárnych dôvodov, keďže mu diagnostikovali rakovinu prostaty v konečnom štádiu. Krátko pred svojou smrťou Migrahí opakovanie tvrdil, že je nevinný.

Britskí vyšetrovatelia sa snažili zistiť, či pred súd by nemohli byť postavení aj iní Líbyjčania, ktorí by mali akúkoľvek súvislosť s útokom. Škótska prokuratúra v tejto súvislosti uviedla, že vyšetrovanie bombového útoku stále pokračuje. Vlani vo februári navštívili Tripolis jej predstavitelia, ako aj zástupcovia polície škótskeho regiónu Dumfries a Galloway a agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Let Pan Am číslo 103 smeroval z Londýna do New Yorku. Na jeho palube bolo 243 cestujúcich a 16 členov posádky. Atentát bol až do udalostí z 11. septembra 2001 považovaný za najväčší teroristický útok na občanov USA, keďže 189 obetí boli Američania.