Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Macedónci žijúci za hranicami začali hlasovať o zmene názvu krajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Referendum o zmene názvu sa v samotnom Macedónsku uskutoční v nedeľu 30. septembra.

Skopje 26. septembra (TASR) - Macedónci žijúci v zahraničí môžu od stredy odovzdať svoj hlas v referende o dohode s Gréckom ohľadne zmeny názvu svojej krajiny. Informuje o tom agentúra APA.

Referendum o zmene názvu sa v samotnom Macedónsku uskutoční v nedeľu 30. septembra. V dovedna 33 diplomatických zastúpeniach krajiny, ktorá sa má premenovať na "Republiku Severné Macedónsko", sa hlasovanie začalo o 07.00 h SELČ. Macedónska tlačová agentúra MIA informovala, že na diplomatickom zastupiteľstve vo Viedni sa ako oprávnených voličov zaregistrovalo 151 macedónskych občanov.

Najmenší záujem o referendum prejavili v susednom Grécku, kde sa na ambasáde zaregistrovalo len 15 Macedóncov. Pozorovatelia sa domnievajú, že istý počet Macedóncov žijúcich v zahraničí odcestuje domov a svoj hlas v plebiscite odovzdá vo vlasti.

K dohode o zmene názvu krajiny dospeli Macedónsko a Grécko v júni tohto roka po dlhoročnom spore, ktorý blokoval vstup Skopje do NATO. Zmluva sa považuje aj za kľúčový krok k zredukovaniu ruského vplyvu na Balkáne.

Plebiscit je západnými politikmi označovaný za "historickú šancu" pre túto malú balkánsku krajinu na začatie prístupového procesu do NATO a EÚ.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Macedónci v referende dohodu s Gréckom podporia. Otázne však je, či účasť voličov dosiahne požadovaných 50 percent, aby plebiscit mohol byť platný, zamýšľa sa agentúra AP.