Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macedónsko dostalo od NATO pozvánku na prístupové rokovania

Gjorge Ivanov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pozvánka bola vydaná ako komuniké na prebiehajúcom summite NATO v Bruseli. Macedónsko by sa tak stalo 30. členom NATO, čo však irituje Rusko.

Brusel 11. júla (TASR) - Lídri Severoatlantickej aliancie (NATO) zaslali v stredu Macedónsku formálnu pozvánku na prístupové rokovania, zároveň však zdôraznili, že táto balkánska krajina sa môže stať členom len po tom, ako vyrieši svoj názvoslovný spor s Gréckom. Informovala o tom agentúra AP.

Pozvánka bola vydaná ako komuniké na prebiehajúcom summite NATO v Bruseli. Macedónsko by sa tak stalo 30. členom NATO, čo však irituje Rusko.

Macedónsko a Grécko podpísali v júni dohodu, na základe ktorej Macedónsko zmení svoj oficiálny názov z Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko (FYROM) na Republiku Severné Macedónsko. Grécko na výmenu odblokovalo úsilie svojho suseda o vstup do NATO a EÚ. "Vyriešenie názvoslovnej otázky je podmienkou pre úspešné zavŕšenie prístupového procesu," uviedli predstavitelia NATO.

Macedónsky prezident Gjorge Ivanov trvá na tom, že nepodpíše dohodu o zmene názvu krajiny. Nechce tak urobiť ani po tom, ako ju druhýkrát schválil macedónsky parlament. Ivanov hovorí, že dohoda je protiústavná.

K oficiálnej zmene názvu i macedónskej ústavy by malo dôjsť až po referende, ktoré sa očakáva v septembri alebo októbri. Ak občania dohodu v plebiscite odmietnu, budú nasledovať predčasné voľby. Až po tom grécky parlament ratifikuje danú zmluvu a členstvo Macedónska v NATO, dopĺňa agentúra DPA.

"Vítame túto historickú dohodu medzi Aténami a Skopje ohľadom riešenia názvu krajiny. V súlade s našou politikou sme sa rozhodli pozvať vládu v Skopje na začatie prístupových rokovaní," uviedli lídri NATO vo vyhlásení. Macedónski aj grécki nacionalisti sú však napriek posunu v danom spore vehementne proti dosiahnutej dohode.

Koordinátor prístupového procesu Macedónska Stevo Pendarovski zdôraznil význam dohody s Gréckom.

"Splniť vojensko-technické a právne podmienky, ktoré sú predložené každému ašpirujúcemu členovi, však nebude stačiť. V rozmedzí nasledujúcich štyroch až šiestich mesiacov budeme tiež musieť dokončiť ratifikačný proces referendom a ústavnými zmenami," povedal zmienený macedónsky diplomat.

Od roku 1991, keď sa Macedónsko osamostatnilo od rozpadávajúcej sa bývalej Juhoslávie, Atény obviňujú Skopje z pokusu o krádež helénskeho dedičstva gréckej provincie rovnakého názvu a dokonca z ambícií smerom ku grécko-macedónskemu územiu. Kompromisnú dohodu podpísali ministri zahraničných vecí oboch krajín 17. júna.