Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Macedónsky parlament znova ratifikoval dohodu o zmene názvu krajiny

Macedónsky parlament, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za dohodu, na základe ktorej by sa krajina mala premenovať na Republiku Severné Macedónsko, sa vyslovilo 69 zo 120 poslancov.

Skopje 5. júla (TASR) - Macedónsky parlament vo štvrtok opätovne ratifikoval dohodu o zmene názvu krajiny, ktorou sa má vyriešiť dlhotrvajúci spor so susedným Gréckom. Prezident Gjorge Ivanov dohodu po prvom schválení parlamentom odmietol podpísať, po druhom odsúhlasení poslancami ju už však blokovať nemôže.

Informovali o tom agentúry AP a APA.

Za dohodu, na základe ktorej by sa krajina mala premenovať na Republiku Severné Macedónsko, sa vyslovilo 69 zo 120 poslancov. Na protest proti dohode sa na hlasovaní nezúčastnili poslanci hlavnej konzervatívnej opozičnej strany VMRO-DPMNE, podľa ktorých Macedónsko príliš ustupuje Grécku.

Macedónsky zákonodarný zbor už dohodu prijal po prvý raz 20. júna rovnako 69 hlasmi. Prezident Ivanov ju však označil za protiústavnú a odmietol ju potvrdiť svojím podpisom. Na základe ústavy už tentoraz dokument podpísať musí.

Kompromisnú dohodu riešiacu spor s Gréckom, ktorý dlho blokuje integračné snahy Macedónska v prípade NATO a EÚ, podpísali ministri zahraničných vecí oboch krajín 17. júna. V Macedónsku i Grécku má však mnohých odporcov namietajúcich, že obsahuje priveľa ústupkov voči druhej strane.

Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (v macedónčine Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom historického severogréckeho regiónu (v starogréčtine Makedoniá). Atény to dávali do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje a namietali, že Macedónsko si tým uzurpuje staroveké grécke dedičstvo.

K oficiálnej zmene názvu i macedónskej ústavy by malo dôjsť až po referende, ktoré sa očakáva v septembri alebo októbri. Ak občania dohodu v plebiscite odmietnu, budú nasledovať predčasné voľby. Premiér Zoran Zaev minulý týždeň avizoval, že v prípade neúspešného referenda zo svojej funkcie odstúpi.

Grécky parlament má hlasovať o dohode až po tom, ako Macedónsko splní všetky požadované kroky, medzi ktoré patria i ústavné zmeny, pripomína AP.