Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

E. Macron v europarlamente predstavil svoje vízie o budúcnosti Európy

Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzskeho prezidenta v pléne EP privítal predseda tejto inštitúcie Antonio Tajani, ktorý ocenil jeho zámer zbližovať postoje medzi občanmi a inštitúciami EÚ.

Štrasburg 17. apríla (TASR) - Budúca Európa musí byť zvrchovaná, solidárna a pripravená čeliť novým výzvam. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď v utorok dopoludnia - ako v poradí štvrtý líder členského štátu EÚ - vystúpil pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) a predstavil svoje vízie o budúcnosti Európskej únie.

Macrona v pléne EP privítal predseda tejto inštitúcie Antonio Tajani, ktorý ocenil jeho zámer zbližovať postoje medzi občanmi a inštitúciami EÚ.

Macron pred poslancami - ale aj pred predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou - upozornil, že aj vďaka slobodne voleným predstaviteľom EP môže Európa napredovať na báze hľadania kompromisov.

Francúzsky prezident priznal, že v rámci EÚ existujú rozkoly a pochybnosti, riešia sa problémy s brexitom a že európske spoločenstvo je takmer každý mesiac vystavené spochybňovaniu vlastných základov.

"Egoizmy prevažujú nad tým čo nás spája. Tiež sme fascinovaní neliberálnosťou a sú tu aj geopolitické hrozby v podobe konfliktov na Blízkom východe či v regióne Sahelu," opísal situáciu Macron, podľa ktorého mnoho Európanov v súčasnosti vzhliada k autoritárskym režimom.

Macron pripomenul, že Európa musí čeliť novým výzvam, ako sú digitalizácia a klimatická zmena, ktorá podkopáva základy našej priemyselnej spoločnosti.

Francúzsky prezident pred europoslancami vyzval na jednotu EÚ a spoločný boj za ideály. Spresnil, že svoje vízie zakladá na dvoch základných presvedčeniach: na dôležitosti demokracie a na budovaní európskej zvrchovanosti, vďaka ktorej EÚ dokáže odpovedať na očakávania občanov.

"Európska demokracia je v súčasnom svete najväčšou šancou a bolo by chybou vzdať sa našej identity," uviedol Macron. Spresnil, že ide o identitu založenú na rešpektovaní práv jednotlivcov, menšín a základných práv v rámci liberálnej demokracie, čo odlišuje Európu od autoritárskych režimov. Nacionalistické tendencie, populizmus a vzdávanie sa slobôd sú podľa neho "cestou do priepasti". "Chcem autoritu demokracie, nie autoritárstvo," dodal.

Macron upozornil, že chce presadzovať Európu založenú na suverenite vo viacerých oblastiach: vo sfére digitalizácie (kde víta zdanenie digitálnych firiem), vo sfére svetového obchodu (kde chce brániť záujmy európskych spotrebiteľov), v oblasti energetiky a ochrany životného prostredia (kde trvá na implementácii parížskej klimatickej dohody), ale aj v oblasti sociálnej, pričom sa vyslovil za daňovú harmonizáciu a konvergenciu, čiže zbližovanie príjmov.

Doplnil, že európsku suverenitu treba vnímať ako nadstavbu k národnej suverenite, lebo národné štáty samotné nemôžu zvládať veľké krízy v oblasti migrácie, ohrozenia bezpečnosti či klimatických zmien.

Podľa neho je dôležité pestovať intenzívny dialóg s občanmi, aby rástol ich záujem o voľby do Európskeho parlamentu a politikom odkázal, že nemôžu za všetko zlé, čo sa deje v Európe viniť Brusel alebo Štrasburg.

"Tieto európske zvrchovanosti budem naďalej budovať a mali by sa odzrkadliť aj vo viacročnom finančnom rámci," odkázal Macron. Francúzsko je podľa neho ochotné navýšiť zdroje do eurorozpočtu, ale chce ich nasmerovať najmä do inovácií, digitalizácie, spoločnej obrany a riešenia migrácie ako ja modernizácie súčasnej politiky v daňovej a sociálnej oblasti.

spravodajca TASR Jaromír Novak