Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron si v nemecký Deň smútku uctí obete vojen

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Osemnásty november je totiž v Nemecku celoštátnym Dňom národného smútku.

Berlín 18. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v nedeľu zúčastní v Berlíne celého radu podujatí zorganizovaných na uctenie si pamiatky ľudí padlých vo vojne a okrem toho bude rokovať aj so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou, informuje agentúra DPA.

Osemnásty november je totiž v Nemecku celoštátnym Dňom národného smútku. Účelom tohto sviatku je predovšetkým prejaviť solidaritu s pozostalými, ktorých blízki padli v prvej svetovej vojne. Nemci si však v tento deň pripomínajú aj obete všetkých vojnových konfliktov ako takých.

Francúzsky prezident má vystúpiť v nemeckom parlamente a očakáva sa, že s Merkelovou bude hovoriť na tému reforiem týkajúcich sa Európskej únie.

Nemecko a Francúzsko sa v piatok dohodli na návrhu na spoločný rozpočet pre členské štáty eurozóny v rámci celkového rozpočtu Európskej únie, píše tlačová agentúra DPA na základe dokumentu, do ktorého mali možnosť jej redaktori nahliadnuť.

Pri príležitosti osláv storočnice od skončenia prvej svetovej vojny sa má Macron v nedeľu v Berlíne stretnúť a debatovať aj s mladými ľuďmi z Nemecka a Francúzska.