Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fidesz predložil parlamentu návrh uznesenia proti správe EP

Maďarský premiér Viktor Orbán počas prejavu na zasadnutía Európskeho parlamentu (EP) vo francúzskom Štrasburgu 11. septembra 2018. Maďarský premiér okrem iného v prejave uviedol, že Správa o stave demokracie v Maďarsku na zasadnutí EP je urážkou Maďarska. Foto: TASR/AP

Uznesenie je podľa Halásza o ochrane suverenity a o odmietnutí osočovania Maďarska.

Budapešť 18. septembra (TASR) - Maďarský vládny blok strán Fidesz-KDNP predložil parlamentu v Budapešti návrh uznesenia, ktorým odsudzuje správu o stave demokracie v Maďarsku, schválenú minulú stredu Európskym parlamentom v Štrasburgu.

"Maďarsko sa nedá vydierať tým, že mu odoberú právo na ochranu vlastných hraníc," povedal v utorok novinárom hovorca parlamentnej frakcie Fideszu János Halász.

Podľa agentúry MTI hovorca uviedol, že tento návrh bol schválený blokom Fidesz-KDNP. "Uznesenie je o ochrane suverenity a o odmietnutí osočovania Maďarska," dodal Halász.

Budapeštianske zastúpenie Európskej komisie v reakcii na tvrdenia premiéra Orbána a jeho vlády vydalo v pondelok večer vyhlásenie, v ktorom popiera, že by Brusel chcel na stráženie vonkajších schengenských hraníc v Maďarsku nasadiť svojich "žoldnierov", aby tí vpúšťali migrantov.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság cituje zastúpenie EK z hodnotiaceho prejavu o stave Únie, ktorý minulú stredu predniesol predseda eurokomisie Jean-Claude Juncker. V ňom zverejnil návrh na zvýšenie počtu orgánov pohraničnej stráže EÚ na 10.000 ľudí do roku 2020 s tým, že by ich právomoci boli rozšírené. Avšak svoju úlohu by plnili pod dozorom orgánov členských krajín a v zmysle zákonov danej členskej krajiny, zdôraznilo zastúpenie EK.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach