Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarského poslanca vypočul prokurátor pre alkohol za volantom

Na ilustračnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Podľa slov hlavného prokurátora sa ľavicový poslanec na stredajšom vypočúvaní k činu priznal a voči konaniu nevzniesol námietky.

Budapešť 10. augusta (TASR) - Ústredná vyšetrovacia hlavná prokuratúra v Budapešti vypočula poslanca opozičnej parlamentnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Sándora Buránya podozrivého z prečinu riadenia motorového vozidla pod vplyvom alkoholu. Agentúru MTI o tom v piatok informoval hlavný prokurátor Imre Keresztes.

Podľa slov hlavného prokurátora sa ľavicový poslanec na stredajšom vypočúvaní k činu priznal a voči konaniu nevzniesol námietky.

Buránya zastavila hliadka 19. januára v IX. budapeštianskom obvode krátko po 22.00 h. Policajtom sa priznal, že pred jazdou pil alkohol. Dychová skúška potvrdila, že poslanec riadil auto pod miernym vplyvom alkoholu. Vodičovi policajti zobrali vodičský preukaz.

Generálny prokurátor Péter Polt inicioval zbavenie poslaneckej imunity Buránya. Tejto žiadosti zákonodarný zbor vyhovel 3. júla.

Poslanec na Facebooku pred dvoma mesiacmi napísal, že si v kruhu priateľov dal pivo, potom si sadol za volant, čo označil za jednu z najväčších chýb vo svojom živote. "Hliadka ma zastavila a požiadala ma, aby som absolvoval dychovú skúšku. Na poslaneckú imunitu som sa, samozrejme, neodvolával, policajtom som na mieste oznámil, že sa jej vzdávam, pretože za svoj čin v každom prípade beriem zodpovednosť," uviedol Burány.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach