Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko oslavuje sviatok sv. Štefana, krajinu vyfarbí 358 ohňostrojov

Vztýčením štátnej vlajky sa začali v pondelok 20. augusta 2018 v Budapešti ústredné oslavy štátneho sviatku zakladateľa štátu, prvého uhorského kráľa sv. Štefana. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Prvý ohňostroj usporiadali v Budapešti na výročie založenia štátu v roku 1927 a odvtedy je každoročne hlavnou atrakciou štátneho sviatku Maďarov.

Budapešť 20. augusta (TASR) - Tisícky policajtov, vojakov a záchranárov sa starajú o bezpečnosť účastníkov osláv štátneho sviatku zakladateľa štátu, prvého uhorského kráľa sv. Štefana. Ústredné oslavy sa začali v pondelok na budapeštianskom Kossuthovom námestí vztýčením štátnej vlajky.

Po podujatí, ktoré sa konalo už tradične s vojenskou poctou, zložili pred budovou parlamentu prísahu dôstojníci maďarskej armády.

V roku 2006 počas ohňostroja zasiahla maďarské hlavné mesto prudká búrka. V dave sledujúcich pyrotechnickú prehliadku zahynulo päť ľudí a stovky ďalších sa zranili, mnohí ťažko.

Vďaka prísnym preventívnym bezpečnostným opatreniam však už potom v nasledujúcich rokoch nedošlo pri oslavách k vážnejším nehodám. O bezpečnosť sa tento rok stará operatívny štáb riadený hovorcom vlády Zoltánom Kovácsom.

Oslavy sa konajú po celom Maďarsku i v krajinách, kde žijú komunity Maďarov. Viaceré z vyše 340 oficiálnych programov pripravovaných v rôznych mestách a obciach krajiny sa konali už počas uplynulého víkendu.

Organizátori osláv ohlásili prípravu celkom 358 ohňostrojov, pričom v Budapešti vyvrcholia oslavy - večer na Dunaji - takisto ohňostrojom. Prvý ohňostroj usporiadali v Budapešti na výročie založenia štátu v roku 1927 a odvtedy je každoročne hlavnou atrakciou štátneho sviatku Maďarov. Výnimkou bolo desať rokov nasledujúcich po revolúcii v roku 1956.

Opozičné ľavicové strany nepripravili žiadne oficiálne oslavy sviatku zakladateľa štátu. Z ďalších opozičných subjektov avizoval slávnostné zhromaždenie iba Jobbik a radikálna strana Hnutie naša domovina, ktorá vznikla v júni z platformy Jobbiku.

Nad Dunajom v okolí parlamentu sa predpoludním bude konať letecká šou a na rieke zase pripravili organizátori prehliadku plavidiel.

Už od soboty sa koná gastronomický festival Ulica maďarských chutí a Slávnosť remesiel na budínskej strane Dunaja. Podvečer bude omša v Bazilike sv. Štefana a procesia s kráľovou zabalzamovanou pravou rukou.

Svätý Štefan I., pôvodným menom Vajk, bol v období rokov 995-997 kniežaťom Nitrianskeho kniežatstva, v rokoch 997-1000 veľkokniežaťom Uhorska a od roku 1000 do roku 1038 prvým kráľom Uhorska. Zomrel 15. augusta 1038 a 20. augusta 1083 ho vyhlásili za svätca.

spravodajca TASR Ladislav Vallach