Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament rozhodne o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2019

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi priority rozpočtu patrí posilnenie bezpečnosti, ochrany štátnych hraníc, obranyschopnosti, ale aj rozvoj zdravotníctva.

Budapešť 20. júla (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu budú v piatok hlasovať o návrhu zákona o štátnom rozpočte pre rok 2019. Štátny tajomník kabinetu predsedu vlády Csaba Dömötör podľa agentúry MTI v tejto súvislosti vyhlásil, že hlavnými cieľmi návrhu rozpočtu sú ekonomická bezpečnosť a hospodársky rast.

Štátny tajomník okrem iného podotkol, že na budúci rok ďalej klesnú dane. Pripomenul, že v čase ľavicových vlád platili zamestnávatelia za svojich zamestnancov 27-% daň, v roku 2019 to bude 17,5 %, čím sa otvorí priestor pre rast miezd v podnikateľskej sfére.

Návrh rozpočtu podľa jeho slov ráta s rastom miezd v štátnej sfére, stúpne podpora viacdetných rodín formou daňových úľav a viac finančných prostriedkov bude určených na rozvoj materských škôlok.

Medzi priority rozpočtu patrí posilnenie bezpečnosti, ochrany štátnych hraníc, obranyschopnosti, ale aj rozvoj zdravotníctva. Z dôvodu náznakov ďalšej hospodárskej krízy vo svete, akými sú obchodné vojny, rast úrokov a nezamestnanosť, stúpne ústredná rezerva štátu oproti súčasnej o 50 %, dodal Dömötör.

Predstaviteľ vlády v závere poznamenal, že návrh by mala podporiť aj opozícia, pretože viac financií v rozpočte bude vyčlenených na často kritizované oblasti zdravotníctva, ochrany životného prostredia i na kultúru.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach