Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Manžel členky Pussy Riot podporuje americký sankčný zákon

Členky punkovej skupiny Pussy Riot sprava Nadežda Tolokonnikovová, Maria Aljochinová a Jekaterina Samucevičová sedia v súdnej sieni 17. augusta 2012 v Moskve. Foto: TASR/AP Photo

Manžel Nadeždy Tolokonnikovovej sa vo štvrtok stretol s americkými zákonodarcami a ďalšími predstaviteľmi pracujúcimi na návrhu zákona, zameraného na osoby v Rusku, ktoré porušovali ľudské práva.

Washington 21. septembra (TASR) - Manžel jednej z uväznených členiek ruskej punkrockovej kapely Pussy Riot podporuje americké sankcie proti ruským úradníkom, ktorí sa podieľali na trestnom stíhaní hudobníčok.

Piotr Verzilov, manžel Nadeždy Tolokonnikovovej, sa vo štvrtok stretol s americkými zákonodarcami a ďalšími predstaviteľmi pracujúcimi na návrhu zákona, zameraného na osoby v Rusku, ktoré sa dopustili porušovania ľudských práv, uviedla agentúra AP.

Verzilov dúfa, že tento právny predpis by mohol byť použitý ako nátlakový prostriedok, ktorý by prinútil ruské úrady prepustiť väznené hudobníčky.

Takzvaný Magnického zákon podporujú demokrati i republikáni v americkom Kongrese. Pomenovaný je po advokátovi Sergejovi Magnickom, ktorý zomrel v ruskom väzení v roku 2009 na neliečenú pankreatitídu.

Na základe tohto zákona by bolo možné uvaliť sankcie "na osoby zodpovedné za zadržanie, týranie alebo smrť Sergeja Magnického a za iné hrubé porušovanie ľudských práv v Ruskej federácii". Podozrivé osoby by mali okrem iného ťažkosti podnikať alebo používať kreditné karty mimo Ruska.

Trojicu členiek Pussy Riot odsúdili 17. augusta na dva roky väzenia za protestné vystúpenie v moskovskom pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa, namierené proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho podpore zo strany vedenia pravoslávnej cirkvi. Oficiálne boli uznané vinnými z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou.

Väznené rockerky sú jednými z tohtoročných držiteľov mierovej ceny Johna Lennona a Yoko Ono, ktorú v roku 2002 založila vdova po bývalom členovi skupiny Beatles. Ocenenie dostanú aj americká mierová aktivistka Rachel Corrieová, ktorú v roku 2003 zrazil izraelský buldozér, keď chcela zabrániť zbúraniu palestínskeho domu, ako aj vlani zosnulý anglicko-americký spisovateľ a novinár Christopher Hitchens a americký spisovateľ John Perkins, píšuci o korupcii po celom svete.

Piotr Verzilov si cenu prevezme už dnes v USA, ostatným oceneným alebo ich zástupcom ju odovzdajú 9. októbra v islandskom Reykjavíku. Perkins je jediný, kto si po ňu môže prísť osobne.