Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Podozriví z bostonských útokov vraj plánovali výbuch aj v New Yorku

Policajti počas policajnej akcie vo Watertowne na predmestí Bostonu 19. apríla 2013 po tom, ako sa v Bostone strieľalo. Archívna foto. Foto: TASR/AP Photo

Džochar Carnajev povedal bostonským vyšetrovateľom zo svojho nemocničného lôžka, že s bratom diskutovali o ceste do New Yorku, kde by odpálili zostávajúce výbušniny.

Washington 25. apríla (TASR) - Dvaja podozriví z útokov počas Bostonského maratónu plánovali odpáliť zvyšné bomby na newyorskom námestí Times Square. Informovali o tom dnes newyorský starosta Michael Bloomberg a policajný komisár Raymond Kelly.

Podľa Kellyho mali podozriví bombu vyrobenú z tlakového hrnca a päť rúrkových bômb, ktoré chceli nechať vybuchnúť.

Džochar Carnajev povedal bostonským vyšetrovateľom zo svojho nemocničného lôžka, že s bratom diskutovali o ceste do New Yorku, kde by odpálili zostávajúce výbušniny. Mali sa tak rozhodnúť spontánne, keď uniesli v Bostone auto.

Carnajev bol v New Yorku najmenej raz - vlani na jeseň. Existuje fotografia podozrivého na námestí Times Square, uvádza agentúra AP.

Americká polícia tvrdí, že Tamerlan a Džochar Carnajevovci 15. apríla umiestnili a odpálili bomby vyrobené z dvoch tlakových hrncov pri cieľovej páske na Bostonskom maratóne. Zabili troch ľudí a zranili 264 ďalších osôb.

Tamerlan Carnajev (26) zahynul o štyri dni pri prestrelke s políciou a zraneného Džochara Carnajeva (19) zatkli po bezprecedentnom policajnom pátraní. V súčasnosti je hospitalizovaný a nachádza sa v dobrom zdravotnom stave, informovali americkí predstavitelia.

Džochara Carnajeva obžalovali z použitia zbrane hromadného ničenia a zo zákerného ničenia majetku, ktoré vyústilo do smrti ľudí.