Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maročanky sa verejne priznali k mimomanželskému sexu i k interrupciám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa oficiálnych údajov marocká justícia v roku 2018 žalovala 14.503 ľudí za pohlavný styk mimo manželstva, 3048 ľudí na cudzoložstvo, 170 za homosexualitu a 73 za interrupciu.

Rabat 23. septembra (TASR) - Stovky Maročaniek sa v pondelok zišli v Rabate na zhromaždení, na ktorom sa priznali, že porušili zákony svojej krajiny trestajúce pohlavný styk mimo manželstva či potrat. Ženy pritom tieto zákony označujú za nespravodlivé, uviedla agentúra AFP.

Zhromaždenie sa konalo v čase, keď sa súd v Rabate zaoberá prípadom mladej novinárky Hadžjar Rajsúníovej obvinenej z nelegálneho umelého prerušenia tehotenstva a mimomanželského pohlavného styku.

V texte vyhlásenia, ktoré v pondelok zverejnili marocké médiá, sa účastníčky zhromaždenia v Rabate dobrovoľne priznávajú, že stoja "mimo zákona".

"Porušujeme nespravodlivé a zastarané zákony. Máme mimomanželský pohlavný styk. Podstúpili sme interrupciu, alebo sme ju umožnili, či boli spolupáchateľkami," uvádza sa v texte manifestu, ktorý medzičasom podpísalo 490 ľudí a ktorý sa v utorok objaví aj na stránkach francúzskeho denníka Le Monde.

Text podpísali "učitelia, bankári, ženy v domácnosti, študenti, umelci a intelektuáli," uviedla spoluautorka textu, filmárka Sonia Tarrábová.

V podobnom manifeste, zverejnenom začiatkom 70. rokov vo Francúzsku, sa skupina žien, označujúcich sa za "343 pobehlíc", priznala, že podstúpili potrat, keď to bolo protizákonné.

V kauze novinárky Hadžjar Rajsúníovej sa v pondelok konalo v poradí tretie pojednávanie. Od konca augusta je vo vyšetrovacej väzbe nielen ona, ale aj jej sudánsky priateľ, lekár, zdravotná sestra a sekretárka, pričom posledné tri osoby sú obvinené z vykonania interrupcie a zo spolupáchateľstva pri interrupcii.

Ak súd 28-ročnú Rajsúníovú uzná za vinnú, hrozia jej dva roky väzenia. Marocký trestný zákonník totiž trestá nemanželský sex i interrupcie, ak nie sú vykonané v situácii, keď je ohrozený život matky.

Prípad Hadžjar Rajsúníovej vyvolal v Maroku odmietavé reakcie a oživil diskusiu o otázke individuálnych slobôd v krajine. Na obranu obvinenej sa postavili feministické hnutia i ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International a Human Rights Watch, ktoré žiadajú jej okamžité prepustenie.

Podľa oficiálnych údajov marocká justícia v roku 2018 žalovala 14.503 ľudí za pohlavný styk mimo manželstva, 3048 ľudí za cudzoložstvo, 170 za homosexualitu a 73 za interrupciu.

Zo zverejnených odhadov vyplýva, že denne sa v Maroku vykoná od 600 do 800 ilegálnych potratov.