Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mayová: Brexit bez mojej prítomnosti ľahší nebude

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Schválenie britským parlamentom je potrebné pred tým, ako o návrhu budú hlasovať vedúci predstavitelia 28 krajín EÚ na summite 25. novembra v Bruseli.

Londýn 18. novembra (TASR) - Predsedníčka britskej vlády Theresa Mayová v nedeľu na televíznej stanici Sky News svojim kritikom odkázala, že aj keď ju zbavia funkcie premiérky, dosiahnutie dohody o brexite sa tým neuľahčí.

Rebelujúci poslanci v Mayovej Konzervatívnej strane otvorene začali hovoriť o jej odvolaní po tom, ako premiérka v stredu večer oznámila, že jej kabinet kolektívne podporil návrh dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Podľa poslancov dohoda o brexite v aktuálnej podobe britským parlamentom neprejde.

Schválenie britským parlamentom je potrebné pred tým, ako o návrhu budú hlasovať vedúci predstavitelia 28 krajín EÚ na summite 25. novembra v Bruseli.

Mayovej odchod dosiaľ podporilo vyše 20 konzervatívnych poslancov. Premiérka však v nedeľu zdôraznila, že počet straníckych žiadostí ešte nedosiahol 48 - čo je počet potrebný na spustenie procesu hlasovania o dôvere.

Vo štvrtok ráno pre nesúhlas s dohodou odstúpil minister pre brexit Dominic Raab, ktorého nahradil Stephen Barclay.

Raab v rozhovore pre nedeľňík The Sunday Times povedal, že vyjednávači ohľadom brexitu na strane Európskej únie zrejme nedostali od Britov odkaz, že ich krajina sa nedá "vydierať a zastrašovať" Bruselom. Británia by podľa Raaba malo zaujať tvrdší postoj.

Ak návrh premiérky Mayovej neprejde, Británii hrozí, že 29. marca 2019 opustí Európsku úniu bez dohody o ďalšom fungovaní vzájomných vzťahov.