Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mayová požiadala EÚ o rešpekt, krajinu pripravuje na brexit bez dohody

Britská premiérka Theresa Mayová počas vyhlásenia 21. septembra 2018 na Downing Street 10 v Londýne 21. septembra 2018. Spojené kráľovstvo aj Európska únia sa chcú dohodnúť, stále však zostávajú dva veľké problémy, ktoré treba vyriešiť. Vyhlásila to v piatkovom prejave britská premiérka Theresa Mayová, ktorá reagovala na priebeh rozhovorov s lídrami európskej dvadsaťsedmičky počas predchádzajúcich dvoch dní v Salzburgu. Foto: TASR/AP

Mayová vo svojom prejave zopakovala zásadné nie ďalšiemu referendu o vystúpení z Únie.

Londýn 21. septembra (TASR) - Spojené kráľovstvo aj Európska únia sa chcú dohodnúť, stále však zostávajú dva veľké problémy, ktoré treba vyriešiť. Vyhlásila to v piatkovom prejave britská premiérka Theresa Mayová, ktorá reagovala na priebeh rozhovorov s lídrami európskej dvadsaťsedmičky počas predchádzajúcich dvoch dní v Salzburgu.

Mayová vo svojom prejave zopakovala zásadné nie ďalšiemu referendu o vystúpení z Únie.

"Nikto nechce dobrú dohodu viac ako ja," pokračovala. Zároveň však rezolútne dodala: "Výsledky referenda nezvrátim a takisto nerozdelím moju krajinu. Znamenalo by to zásadné oslabenie dôvery verejnosti v našu demokraciu."

Mayová tiež povedala, že svoju krajinu bude naďalej pripravovať na vystúpenie z bloku. Pripravuje sa aj na verziu bez uzatvorenia dohody s EÚ.

"Nemôžeme prijať nič, čo by ohrozilo jednotu našej únie, rovnako ako oni nemôžu prijať nič, čo by ohrozilo ich jednotu." Mayová to povedala vo svojom prvom vystúpení po neformálnom summite EÚ v Salzburgu, kde ju niektorí politici vrátane českého premiéra Andreja Babiša nabádali, aby zorganizovala druhé referendum o tzv. brexite alebo aby Severné Írsko zostalo na rozdiel od zvyšku Spojeného kráľovstva súčasťou colnej únie.

"Povedala som lídrom EÚ, že ani jedna zo strán by od tej druhej nemala žiadať to, čo je pre ňu neprijateľné," uviedla Mayová podľa spravodajskej televíznej stanice Sky News a ostrým tónom pokračovala: "Počas týchto rokovaní, som sa k EÚ nesprávala inak ako s rešpektom a Spojené kráľovstvo žiada to isté."

Jednoducho odmietnuť návrh druhej strany bez ponúknutia protinávrhu alebo rozumného vysvetlenia je podľa jej slov neprijateľné.

Mayovej plán predpokladá, že Británia si zachová i po odchode z Únie prístup na jednotný trh v rámci voľného pohybu tovaru, ale nie služieb. Lídri EÚ však v tomto smere skonštatovali, že Británia si z jednotného trhu "nemôže vyberať iba hrozienka".

"Predseda Európskej rady Donald Tusk nevysvetlil, ako by náš návrh oslabil jednotný trh EÚ," odkázala Mayová. Tusk vo štvrtok počas summitu zverejnil na Instagrame fotografiu, na ktorej Mayovej ponúka koláč a pod ktorú napísal ironický text: "Dáte si zákusok? Prepáčte, ale bez čerešničiek."

"Žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda. Všetko, čo by nerešpektovalo referendum a v podstate rozdelilo našu krajinu, by bolo zlou dohodou," konštatovala Mayová.

Pokiaľ ide o obyvateľov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve premiérka povedala:"V Spojenom kráľovstve žijú viac ako tri milióny občanov EÚ, ktorí sa pochopiteľne obávajú toho, čo bude včerajší summit znamenať pre ich budúcnosť." Uistila ich však, že aj v prípade, že nedôjde k žiadnej dohode, budú v Británii naďalej vítaní: "Vaše práva budú chránené. Ste naši priatelia, naši susedia, naši kolegovia. Chceme, aby ste zostali."

Mayová taktiež odkázala obyvateľom Severného Írska, že v prípade, pokiaľ nedôjde k žiadnej dohode so zvyškom EÚ, Londýn urobí všetko, čo bude môcť, aby zabránil tzv. tvrdému režimu na hranici s Írskou republikou. "EÚ robí chybu, ak si myslí, že s tým budem súhlasiť, žiadny premiér by s tým nesúhlasil."

"V rámci našich rozhovorov sa potrebujeme skutočne zamerať na riešenie dvoch veľkých problémov a my sme na to pripravení," uzavrela premiérka Mayová.

Lídri EÚ sa vo štvrtok v Salzburgu dohodli na tom, že 17. a 18. novembra sa v Bruseli uskutoční mimoriadny summit EÚ o vystúpení Británie. Predmetom rozhovorov majú byť ešte otvorené otázky, najmä však riešenia ohľadom írskych hraníc i budúcich ekonomických vzťahov Londýna s Bruselom.

Od mimoriadneho summitu sa očakáva definitívne rozhodnutie, či medzi Bruselom a Londýnom dôjde k dohode o riadenom odchode Spojeného kráľovstva, alebo v marci 2019 nastane tzv. tvrdý brexit.