Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

McCallum: Prioritou je prepustenie trojice Kanaďanov väznených v Číne

Profil finančnej riaditeľky Huawei Meng Wan-čou je zobrazený na počítači Huawei v predajni značky. Foto: TASR/AP

Čínske orgány zadržali v decembri bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikového konzultanta Michaela Spavora.

Toronto 18. januára (TASR) - Kanadský veľvyslanec v Číne John McCallum v piatok povedal, že jeho hlavnou prioritou je zabezpečiť prepustenie dvoch Kanaďanov zatknutých v Číne a zachrániť život tretieho. Informovala o tom agentúra AP. McCallum zároveň čínskym úradom odkázal, že nie je v ich záujme zatýkať ľudí a využívať ich ako rukojemníkov pri dosahovaní svojich cieľov.

Čínske orgány zadržali v decembri bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikového konzultanta Michaela Spavora. Zatknutia sú považované za odvetu za zadržanie Meng Wan-čou, finančnej riaditeľky čínskej technologickej spoločnosti Huawei.

Čínsky súd odsúdil v pondelok na smrť Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga, ktorý čelil obvineniam z pašovania drog. Kanadský premiér Justin Trudeau vyslovil nad svojvoľným rozsudkom čínskeho súdu krajné znepokojenie.

Zatknutie Meng Wan-čou na žiadosť USA, ktoré ju obviňujú z porušenia sankcií voči Iránu, vyvolalo diplomatické napätie medzi Čínou a Kanadou. Dcéra zakladateľa spoločnosti Huawei sa údajne dopustila sprenevery, keď banky zavádzala ohľadom transakcií spoločnosti v Iráne.

Kanadský minister verejnej bezpečnosti Ralph Goodale v piatok vyhlásil, že jeho krajina sa nenechá čínskym nátlakom zastrašiť. Peking pohrozil odvetnými opatreniami, ak firme Huawei zakážu dodávať vybavenie pre 5G siete v Kanade.

Podľa AP existujú obvinenia, že telekomunikačný gigant je kontrolovaný vládnucou čínskou komunistickou stranou alebo že môže napomáhať čínskej špionáži. Firma Huawei bola už odstavená z trhu v USA a Austrália a Nový Zéland zablokovali použitie jej zariadení pri budovaní 5G sietí.