Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Médiá: USA dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

O útoku mal Tel Aviv informovať Washington vo štvrtok s tým, že ho vykoná v najbližších dňoch.

Washington 19. apríla (TASR) - Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

O útoku mal Tel Aviv informovať Washington vo štvrtok s tým, že ho vykoná v najbližších dňoch.

Podľa jedného z amerických predstaviteľov cieľom útokov nebolo jadrové vybavenie. Iránske médiá predtým uviedli, že jadrové zariadenia v Isfaháne sú "úplne v bezpečí" po tom, ako bolo v ich blízkosti počuť výbuchy. Počas noci bolo niekoľko dronov "úspešne zostrelených protivzdušnou obranou krajiny", spresnil hovorca iránskej vesmírnej agentúry.

Biely dom sa k izraelskému útoku bezprostredne nevyjadril. Služobný úrad Pentagónu v odpovedi na otázku AFP uviedol: "V tejto chvíli nemáme čo ponúknuť."

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán v rámci odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá. Irán aktivoval systém protivzdušnej obrany nad niekoľkými mestami po tom, ako štátna televízna stanica informovala, že v blízkosti mesta Isfahán v centrálnej časti krajiny bolo počuť výbuchy.

Izrael varoval, že vráti úder po iránskom útoku počas uplynulého víkendu. Teherán vypálil na územie svojho úhlavného nepriateľa stovky rakiet a bezpilotných lietadiel. Väčšinu z nich zachytili systémy protivzdušnej obrany.

Teherán takto reagoval na útok na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, z ktorého bol obvinený Izrael.