Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Mestá v Kosove so srbskou väčšinou hlasujú o albánskych starostoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hlasovanie by mohlo potom otvoriť cestu k voľbám Srbov na posty starostov. Vymenovanie etnických Albáncov v tomto regióne podporovanom Belehradom totiž vyvolalo násilnosti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Priština 21. apríla (TASR) - Štyri mestá na severe Kosova so srbskou väčšinou hlasujú v nedeľu v mimoriadnych miestnych voľbách o tom, či odvolať etnických albánskych starostov na tomto území poznačenom smrtiacim násilným napätím. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Hlasovanie by mohlo potom otvoriť cestu k voľbám Srbov na posty starostov. Vymenovanie etnických Albáncov v tomto regióne podporovanom Belehradom totiž vyvolalo násilnosti.

Napätie na problematickom severe Kosova tlie už celé mesiace, pretože komunálne voľby vyhrali vlani v apríli etnickí albánski starostovia. Etnickí Srbi tieto voľby bojkotovali a srbskí protestujúci sa neskôr dostali do zrážok s kosovskou políciou a vojakmi Severoatlantickej aliancie (NATO). Zranenia vtedy utrpeli 30 príslušníci mierových síl NATO.

Etnické napätie na severe potom vybuchlo v septembri pri útoku ťažko ozbrojených Srbov na kosovskú policajnú hliadku v dedine Banjska, pri ktorých zabili policajta.

Pokračovalo to ozbrojeným bojom v kláštore v dedine blízko srbskej hranice, po ktorom zostali mŕtvi traja srbskí strelci.

K zodpovednosti za tento útok sa prihlásil bývalý podpredseda strany Srpska lista (Srbská kandidátka) Milan Radoičič.

Išlo o jednu z najhorších eskalácií za posledné roky v Kosove, ktorá vyhlásila samostatnosť od Srbska v roku 2008, ale Belehrad ju neuznáva.