Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obnova zničenej katedrály Notre-Dame bude stáť až miliardu eur

Na snímke pohľad do interiéru Katedrály Notre-Dame po požiari 16. apríla 2019 v Paríži. Foto: TASR/AP

Požiar, ktorý katedrálu zasiahol v pondelok večer, zničil jej strechu a štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila dovnútra.

Paríž 17. apríla (TASR) - Na obnovu požiarom zničenej parížskej katedrály Notre-Dame bude zrejme treba vynaložiť až miliardu eur. Vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter to uviedol francúzsky architekt a urbanista Jean-Michel Wilmotte.

Súčasne navrhol, aby bola strešná konštrukcia katedrály kovová, pretože "by bola dvakrát ľahšia ako drevená". Dodal, že kovová konštrukcia by sa vyrábala v dielňach a ku katedrále by bolo možné priviezť ju na lodiach po Seine. Spresnil, že krov z titánu "by bol ľahší" a vyznačoval by sa aj "mimoriadnou odolnosťou".




Na margo záväzku prezidenta Emmanuela Macrona, že požiarom poškodený Chrám Matky Božej bude obnovený "v priebehu piatich rokov", Wilmotte povedal, že "rýchlosť pramení z dobrej analýzy" skutkového stavu. Uviedol, že v súčasnosti sa dá stavať "relatívne rýchlo", pričom však upozornil, že náročnejšie postupy či použitie odľahčených materiálov si vyžiadajú viac času.

Na snímke Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži. V parížskej Katedrále Notre-Dame vypukol v pondelok popoludní požiar, ktorý môže súvisieť s prebiehajúcimi renovačnými prácami.
Foto: TASR/AP


Takto, ako uviedol v štúdiu France Inter bývalý minister vnútra a súčasný primátor mesta Lyon Gérard Colomb, je "možné stvoriť Notre-Dame 21. storočia".

V následnej diskusii jedna z poslucháčok, povolaním architektka, uznala, že moderné stavebné materiály skutočne umožňujú rýchlejšie napredovanie stavby. Upozornila však na ich oveľa nižšiu trvácnosť. Wilmotte na túto jej pripomienku nereagoval, napísal vo svojom článku denník Le Parisien.

Le Parisien však priniesol aj slová britského odborníka Francisa Mauda, ktorý je riaditeľom architektonického štúdia Donald Insall Associates zapojeného do rekonštrukcie zámku Windsor po jeho požiari v roku 1992.

Maude totiž upozornil, že rekonštrukciu Notre-Dame by mohol spomaliť aj nedostatok kvalifikovaných remeselníkov, ktorí vedia pracovať s kameňom, drevom, olovom, či sklom. "V celej Európe je ich veľký nedostatok," varoval.

Britský architekt Giles Downes, ktorý sa tiež podieľal na rekonštrukcii zámku vo Windsore, však konštatoval, že Francúzsko to bude mať ľahšie ako Británia v čase rekonštrukcie Windsoru. Vysvetlil, že Francúzsko "nájde kvalifikovaných remeselníkov" z radov spoločenstva Compagnons du Tour, ktoré združuje tisíce vysoko kvalifikovaných remeselníkov využívajúcich tradičné stavebné techniky.

Podľa Downesa nebude problém ani so stavebným materiálom vrátane dubového dreva. Poznamenal, že "v severnej Európe vysádzame viac dubov, ako používame".

Downesa vyjadril súčasne radosť, že mohutný požiar bez väčšieho poškodenia prežili všetky vysoko cenené vitráže katedrály Notre-Dame, pretože "takéto staré sklo sa dá len veľmi ťažko napodobniť".

Na základe vlastných skúseností Downes podľa agentúry Reuters uviedol, že "vždy pomôže, ak je na začiatku jasné rozhodnutia a viete, aké sú vaše ciele". "Potom zostáva už len otázkou, či máte k dispozícii kvalifikovaných remeselníkov," dodal.

Na snímke Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži. V parížskej Katedrále Notre-Dame vypukol v pondelok popoludní požiar, ktorý môže súvisieť s prebiehajúcimi renovačnými prácami.
Foto: TASR/AP


Maude vysvetlil, že vo Windsore bola sutina po požiari preosiata, aby sa zistilo, ktorý kúsok muriva, stropného dreva, sadry alebo skla môže byť zachránený a začlenený do obnovenej budovy.

Dodal, že "v počiatočnom štádiu je najťažšou otázkou, aká veľká časť stojacej štruktúry má byť spevnená a zachovaná, a koľko z nej treba odstrániť a prestavať".

Maude podľa Reuters ubezpečil, že Notre-Dame sa znova zaskvie v celej svojej kráse, "možno aj skôr", ako Parížania dúfajú. Poukázal v tejto súvislosti na rekonštrukciu vojnou zničenej Varšavy, či katedrály v Drážďanoch a Kolíne nad Rýnom zničených počas vojny zápalnými bombami, alebo aj obnovu windsorského zámku, ktorá sa skončila do 20. novembra 1997 - dňa osláv zlatej svadby kráľovej Alžbety II. a princa Philipa.

Denník Le Parisien v stredu napísal, že pri rekonštrukcii Notre-Dame by mohli byť využité aj údaje, ktoré niekoľko rokov zhromažďuje tím amerických architektov s cieľom vyhotoviť mimoriadne detailný model parížskej katedrály. Americký tím už avizoval, že je ochotný poskytnúť svoje laserom nasnímané údaje Parížu.

Iniciátorom tohto projektu bol profesor umenia Andrew Tallon, veľký frankofil a obdivovateľ stredovekej architektúry - obzvlášť gotickej. Tallon, ktorý vlani v novembri zomrel, od roku 2011 s použitím laserových prístrojov s vysokou presnosťou snímal vonkajšok aj vnútro parížskej katedrály.

Miliardári a firmy sľúbili už 700 miliónov eur


Príspevky na rekonštrukciu požiarom spustošenej parížskej katedrály Notre-Dame od miliardárov a firiem už dokopy dosiahli sumu okolo 700 miliónov eur, informovala v stredu agentúra AFP.

Francúzsky miliardár a šéf spoločnosti Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) Bernard Arnault v utorok oznámil, že jeho rodina a spoločnosť prispejú na renováciu dovedna 200 miliónmi eur.

Ďalší francúzsky podnikateľ a miliardár, Francois-Henri Pinault, už predtým prisľúbil pomoc na obnovu gotického chrámu vo výške 100 miliónov eur.

Na snímke Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži. V parížskej Katedrále Notre-Dame vypukol v pondelok popoludní požiar, ktorý môže súvisieť s prebiehajúcimi renovačnými prácami.
Foto: TASR/AP


Objemný príspevok v hodnote 200 miliónov eur ohlásili francúzsky módny gigant L'Oréal a jeho zakladateľská rodina Bettencourtovcov. Podporu prisľúbil aj Tim Cook, šéf americkej spoločnosti Apple.

Organizácia Spojených národov v utorok uviedla, že bude podporovať francúzsku vládu pri obnove chrámu prostredníctvom svojej agentúry UNESCO sídliacej v Paríži. Hovorca OSN Stéphane Dujarric pripomenul, že katedrála je lokalitou v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Požiar, ktorý katedrálu zasiahol v pondelok večer, zničil jej strechu a štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila dovnútra. Ku katastrofe došlo v čase, keď boli na tejto veži - takzvanom sanktusníku - vykonávané renovačné práce.

Na snímke Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži.
Foto: TASR/AP


Parížska prokuratúra uviedla, že požiar vyšetruje ako nešťastnú náhodu, a nie ako prípad podpaľačstva.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prisľúbil, že katedrála bude obnovená "v priebehu piatich rokov" a bude ešte krajšia.

Francúzsko vypíše súťaž na obnovenie veže katedrály Notre-Dame



Francúzsko vypíše medzinárodnú súťaž pre architektov z celého sveta, ktorí budú môcť predložiť svoje návrhy na rekonštrukciu veže Chrámu Matky Božej v Paríži, zničenej počas nedávneho rozsiahleho požiaru.

Vyhlásil to v stredu francúzsky premiér Édouard Philippe po mimoriadnom zasadnutí vládneho kabinetu, ktoré zvolal prezident Emmanuel Macron, píše agentúra AP.

Philippe uviedol, že ide o obrovskú výzvu a dejinnú zodpovednosť. Cieľom súťaže je, aby katedrála dostala novú vežu, ktorá bude prispôsobená súčasným technológiám, povedal Philippe na tlačovej konferencii v Paríži, uvádza agentúra AFP.

Podľa jeho slov úrady ešte nevyčíslili celkovú sumu potrebnú na rekonštrukčné práce. Macron v utorok vyhlásil, že katedrálu Notre-Dame chce obnoviť v priebehu piatich rokov.

Rektor katedrály Patrick Chauvet uviedol, že vyhorenú katedrálu zatvoria na päť až šesť rokov.

Požiar na streche parížskeho Chrámu Matky Božej, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, vypukol v pondelok večer a uhasiť sa ho podarilo až po deviatich hodinách. Oheň zničil jeho strechu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do vnútrajška chrámu.

Na rekonštrukciu Notre-Dame môžu Francúzi prispieť aj pri bežnom nákupe



Francúzsky miliardár Francois-Henri Pinault, ktorý prisľúbil dar vo výške 100 miliónov eur na rekonštrukciu požiarom poškodenej katedrály Notre-Dame, sa vzdá akýchkoľvek prípadných daňových úľav.

Reagoval tak na polemiku, ktorá vo Francúzsku vznikla po tom, čo sa objavila správa, že darcovia veľkých finančných darov na obnovu katedrály by mohli mať až 60-percentnú úľavu na daniach.

Pinault rozhodnutie svojej rodiny oznámil v stredu prostredníctvom komuniké.

Spomínanú polemiku vyvolali reakcie časti diskutérov na sociálnych sieťach. Najviac medializované bolo vyhlásenie Ingrid Levavasseurovej, ktorá bola iniciátorkou medzičasom už neexistujúcej kandidátskej listiny protivládneho hnutia žltých viest do volieb do Európskeho parlamentu.

Levavasseurová sa totiž v rozhovore pre spravodajskú televíziu BFM vyjadrila, že síce súcíti s tými, ktorých požiar katedrály ranil, ale vyzvala "vrátiť sa do reality".

Poukázala pritom na hnev vznikajúci na sociálnych sieťach v súvislosti so štedrými darmi veľkých spoločností a firiem, ktoré sa pritom roky nečinne prizerajú "sociálnej biede" vo Francúzsku, a pritom v priebehu jedinej noci dokázali prisľúbiť pre Notre-Dame "šialené prachy".

Toto slovné spojenie (vo francúzštine "un pognon de dingue") použil svojho času prezident Emmanuel Macron na margo objemov peňazí vkladaných štátom do sociálneho systému, čo však nemá očakávaný účinok. Dostalo sa mu za to vtedy kritiky, že hlava štátu by sa takto nemala vyjadrovať.

Prezident Hnutia podnikateľov Francúzska (MEDEF) Geoffroy Roux de Bézieux označil polemiku ohľadom darov a daňových úľav za "úbohú". Vysvetlil, že "zažívame okamih zjednotenia národa. Takéto polemiky sú úbohé". Vyzdvihol "fantastickú mobilizáciu zo všetkých strán" na pomoc katedrále. Podľa jeho slov vyzbieraná suma môže ešte v priebehu stredy dosiahnuť miliardu eur. "Toto nadšenie treba podporovať," zdôraznil Geoffroy Roux de Bézieux.

Na rekonštrukciu Chrámu Matky Božej poputuje aj zisk z veľkonočnej lotérie, uviedla podľa denníka Le Parisien Stéphane Pallezová, prezidentka stávkovej spoločnosti Francaise des jeux (FDJ).

Aj bežní Francúzi majú možnosť prispieť na rekonštrukciu katedrály, hoci aj malou čiastkou. Reťazec supermarketov Monoprix totiž svojim zákazníkom ponúka možnosť zaokrúhliť cenu za svoj nákup. Takto získané peniaze poputujú do nadácie Fondation de France, informoval v stredu na svojom webe denník Le Parisien.

Francúzska vláda venovala prakticky celé svoje stredajšie zasadnutie práve plánom na rekonštrukciu požiarom poškodeného chrámu. Jedným z jeho výsledkov je aj plán vyhlásiť medzinárodnú architektonickú súťaž na vyriešenie problému, ako a či vôbec nahradiť vysokú štíhlu vežu, tzv. sanktusník, ktorý sa pri požiari zrútil, pričom pri páde preboril strechu chrámovej lode.

Premiér Édouard Philippe okrem toho oznámil, že vláda na budúci týždeň predloží návrh zákona, ktorý ustanoví transparentné podmienky pri spravovaní darov od fyzických aj právnických osôb. "Zvolili sme systém stimulov, ktorý bude vyhovovať väčšine," uviedol.

Pražské orchestre usporiadajú benefičný koncert na podporu Notre-Dame



Štyri veľké pražské orchestre na čele s Českou filharmóniou a tiež kolektívne telesá českého Národného divadla usporiadajú v utorok 23. apríla benefičný koncert na obnovu parížskej katedrály Notre-Dame, spustošenej pondelňajším požiarom. Na koncerte v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade zaznie dielo Stabat Mater Antonína Dvořáka pod taktovkou Tomáša Netopila, hlavného hosťujúceho dirigenta Českej filharmónie.

Informoval o tom v stredu portál Aktuálně.cz.

Na koncerte sa bude podieľať Česká filharmónia v spolupráci so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu, Symfonickým orchestrom hlavného mesta Prahy - FOK, PKF - Prague Philharmonia a kolektívnymi telesami českého Národného divadla a Štátnej opery.

"V pondelok sme pri sledovaní záberov na horiacu katedrálu Notre-Dame cítili hlboké pohnutie a potrebu podporiť Francúzsko pri obnove jednej z najvýznamnejších duchovných stavieb Európy," vysvetľuje generálny riaditeľ Českej filharmónie David Mareček.

"Ešte v ten istý večer sme sa preto spolu s ďalšími pražskými orchestrami rozhodli usporiadať benefičný koncert vo svätovítskej katedrále s ikonickým národným duchovným dielom Stabat Mater od Antonína Dvořáka," dopĺňa.

Stabat Mater malo premiéru v roku 1880. Latinskými veršami popisuje biblickú scénu ukrižovania Krista z pohľadu matky, ktorej na kríži zomiera syn. V súvislosti s týmto Dvořákovým dielom sa často uvádza, že skladateľa k nemu inšpirovalo úmrtie jeho troch detí, približuje Aktuálně.cz.

Koncert na podporu Notre-Dame sa začne v utorok 23. apríla o 21.10 h SELČ, naživo ho budú z Katedrály sv. Víta vysielať televízia ČT art a rozhlasová stanica Vltava - umelecký okruh Českého rozhlasu. Vstupné na koncert je dobrovoľné, výťažok usporiadatelia poukážu na obnovu parížskej katedrály Notre-Dame.