Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mitt Romney ostro kritizoval zahraničnú politiku Baracka Obamu

Foto: TASR/AP

Barack Obama má podľa prieskumov v oblasti zahraničnej politiky jasnú prevahu pred Romneym.

Washington 25. júla (TASR) - Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney prisľúbil v utorok tvrdšiu zahraničnú politiku USA.

Prezidenta Baracka Obamu obvinil, že za jeho vlády vplyv Spojených štátov vo svete klesá.

"Je omylom, a niekedy tragickým omylom, domnievať sa, že pevnosť v americkej zahraničnej politike môže priniesť len napätie alebo konflikt. Najistejšou cestou k nebezpečenstvu je vždy slabosť a nerozhodnosť," povedal Romney v utorok na stretnutí združenia vojenských veteránov v nevadskom Rene.

Romney v prejave predstavil svoju víziu zahraničnej politiky, konkrétnejšie návrhy zmien však chýbali. Kritiku na adresu malých skúseností v tejto oblasti chce vyvrátiť tento týždeň na ceste do Británie, Izraela a Poľska.

Romney obvinil Obamu z toho, že dovolil pokles vplyvu USA, a prisľúbil, že znova posilní význam krajiny na svetovej scéne. "Vedie ma jedno nesmierne presvedčenie a zanietenie: toto storočie musí byť americkým storočím," vyhlásil. Mimoriadne ostré slová si našiel pre konanie Obamu v prípade Iránu, Izraela, Ruska a Číny.

K Izraelu Obamova vláda podľa Romneyho pristupuje "úboho", aj keď jeden z najlepších priateľov USA si zaslúži lepšie zaobchádzanie. V prípade Iránu Obama podľa svojho vyzývateľa veľa hovorí, no robí len málo pre to, aby Teheránu zabránil získať jadrové zbrane.

Obama vystúpil pred organizáciou Veteráni zahraničných vojen deň predtým. V prejave poukázal na prísľuby, ktoré dal ako prezidentský kandidát: ukončiť vojny v Iraku a Afganistane a bojovať proti teroristickej sieti al-Káida.

"Pretože sme vo vedení po celom svete, ľudia majú nový postoj k Amerike. Existuje väčšia dôvera v naše vodcovstvo," povedal Obama, ktorý má podľa prieskumov v oblasti zahraničnej politiky jasnú prevahu pred Romneym.