Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Moldavsku odvolali predsedu parlamentu, politická kríza sa prehĺbila

Na archívnej snímke z 27. marca 2012 moldavský premiér Vlad Filat reční počas interview s agentúrou AP v Bruseli. Proeurópska moldavská vláda neprežila 5. marca 2013 hlasovanie o vyslovení dôvery. Foto: TASR/AP

Parlament nemôže schvaľovať zákony bez riadneho predsedu a musí byť rozpustený, ak tri mesiace neodhlasuje žiadnu legislatívu. Bez predsedu nemôže ani vymenovať nového premiéra.

Kišiňov 25. apríla (TASR) - Moldavský parlament dnes v hlasovaní schválil odvolanie svojho predsedu Mariana Lupua, čo prehĺbilo politickú krízu, ktorá už viedla aj k demisii vlády. Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Parlament nemôže schvaľovať zákony bez riadneho predsedu a musí byť rozpustený, ak tri mesiace neodhlasuje žiadnu legislatívu. Bez predsedu nemôže ani vymenovať nového premiéra.

Poslanci zo strany bývalého premiéra Vlada Filata podporili opozičných komunistov pri hlasovaní proti Lupuovi, bývalému Filatovmu spojencovi v dnes už zaniknutej proeurópskej koalícii.

Odvolanie Lupua podporilo 76 poslancov, pričom potrebných bolo 67 hlasov.

Moldavský ústavný súd začiatkom tohto týždňa prekazil Filatove plány vrátiť sa do úradu predsedu vlády, o ktorý prišiel vlani pri hlasovaní parlamentu o vyslovení nedôvery.

Ústavný súd zakázal Filatovi znovuvymenovanie za premiéra a dokonca aj vykonávanie úradu dočasného premiéra.

Odvolaný predseda Lupu varuje pred návratom komunistov

Tým, že Filatovi Liberálni demokrati dnes hlasovali spoločne s komunistami, sa ešte viac prehĺbil rozkol medzi nimi a ich dvoma bývalými spojencami - Lupuovými stredoľavými Demokratmi a Liberálmi vedenými bývalým dočasným prezidentom Mihaiom Ghimpuom.

"Moje odvolanie je zradou európskej integrácie Moldavska," vyhlásil Lupu. "Komunisti sa o to dlho snažili, ich motív je jasný - usporiadať predčasné voľby a vrátiť sa k moci," dodal.

Predčasné voľby môžu vyhrať komunisti, čo v takom prípade zrejme zmarí plány na tohtoročné podpísanie historickej dohody s Európskou úniou o voľnom obchode a rovnako prelomovej asociačnej dohody.

Moldavsko s 3,6 milióna obyvateľov je jednou z najchudobnejších krajín Európy. Priemerný mesačný plat tam dosahuje výšku približne 230 dolárov (176 eur).