Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moslimskí lídri vyzvali vlády a médiá na boj s islamofóbiou

Ľudia smútia pri pamätníku na pamiatku obetí streľby v dvoch mešitách na Novom Zélande, pred mešitou Al Noor v meste Christchurch 19. marca 2019. Foto: TASR/AP

Imámovia a učenci podľa agentúry DPA varovali, že vzostup rasizmu a xenofóbie má smrtiace dôsledky - čo predstavuje jednu z najvýznamnejších výziev civilizovanej spoločnosti v súčasnosti.

Londýn 19. marca (TASR) - Viac ako 350 imámov, učencov a iných moslimských lídrov vyzvalo západné vlády a médiá na väčšie úsilie v boji s islamofóbiou po zavraždení 50 ľudí v dvoch mešitách v novozélandskom Christchurchi.

Signatári v utorkovom vydaní britského denníka Guardian vyzvali na prijatie krokov voči "systematickej a inštitucionalizovanej islamofóbii" a pripomenuli piatkový útok ozbrojenca, ktorý bol očividne motivovaný rasizmom a extrémistickou ideológiou.

"Tento masaker bol inšpirovaný nenávisťou k islamu a moslimom," uviedli signatári z Británie, USA, Austrálie, Nového Zélandu, Nemecka, Juhoafrickej republiky, Iraku či Jordánska.

"Náboženskú neznášanlivosť podnecujú určití necitliví akademici, bezohľadní politici, ako aj médiá, ktoré pravidelne beztrestne uvádzajú tých, ktorí démonizujú islam a moslimov, pričom maskujú ich podlé vyjadrenia zdaním objektivity," píše sa v liste.

Podľa signatárov sa masaker moslimov nezačína iba výstrelmi z hlavne útočníkovej zbrane. Ide o celé desaťročia ovplyvnené správami islamofóbnych médií, mnohými politikmi nenávidiacimi moslimov a nekontrolovanou náboženskou neznášanlivosťou na sociálnych médiách.

Imámovia a učenci podľa agentúry DPA varovali, že vzostup rasizmu a xenofóbie má "smrtiace dôsledky - čo predstavuje jednu z najvýznamnejších výziev civilizovanej spoločnosti v súčasnosti". Vyzvali tiež vlády, aby si uvedomili nebezpečné hrozby zo strany krajne pravicových skupín a belošských rasistov a prijali proaktívne opatrenia s cieľom chrániť a vzdelávať občanov.