Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na indonézskej ambasáde vo Francúzsku vybuchla listová bomba

Foto: TASR/AP

Parížska polícia uviedla, že zamestnanec ambasády objavil v pošte podozrivý balíček a stihol odstúpiť, kým explodoval. Odosielateľ balíčka nebol bezprostredne známy, uviedla agentúra AP.

Paríž 21. marca (TASR) - Paríž 21. marca (TASR) - Bomba v balíku vybuchla dnes okolo piatej hodiny rannej pred indonézskou ambasádou v Paríži. Nikoho nezranila, keďže v tom čase sa vonku pohybuje iba málo ľudí, ale spôsobila závažné škody na majetku.

V okruhu 50 metrov vyrazila okná v domoch a zaparkovaných autách, z ktorých dve zachvátil požiar.

Podľa prvých výsledkov vyšetrovania balík s výbušninou umiestnili pred ambasádu traja neznámi muži. Útok, ku ktorému sa bezprostredne nikto neprihlásil, vyšetruje protiteroristická jednotka parížskej polície.

Ministerstvo nekontaktoval žiadny Slovák


Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR v súvislosti s výbuchom pred indonézskym veľvyslanectvom v Paríži nekontaktoval žiaden slovenský občan, ktorý sa zdržiava alebo žije vo francúzskej metropole. TASR o tom dnes informoval tlačový odbor MZV SR.

Veľvyslanectvo Indonézie sa nachádza v rovnakom obvode ako slovenské. "Slovenské veľvyslanectvo v Paríži prijalo potrebné preventívne bezpečnostné opatrenia na ochranu zamestnancov a bezpečnostnej situácii v krajine venuje maximálnu pozornosť," uviedlo ministerstvo.
Agentúra AP citovala policajný zdroj, ktorý povedal, že podozrivý balík objavil zamestnanec ambasády a stihol od nej odstúpiť, kým vybuchol.

Indonézsky minister zahraničných Marty Natalegawa k incidentu povedal: "Máme evidentne vážne obavy z výbuchu v Paríži, ku ktorému došlo dnes ráno približne o 05.15 h v priestoroch našej ambasády v Paríži. Zatiaľ nie je jasné, či bola cieľom výbuchu indonézska ambasáda, alebo či sa bomba ocitla pred ambasádou náhodou."

Podľa jeho slov je priskoro nato povedať, či existuje nejaká súvislosť medzi dnešnou balíkovou bombou a útokom na židovskú školu v Toulouse, kde prišli tento týždeň o život tri deti a rabín.

Indonézska ambasáda v Paríži bola už terčom podobného útoku v roku 2004.