Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Požiar na stavenisku nového egyptského múzea pri Gíze už uhasili

Hasiči sa stále snažia úplne zlikvidovať plamene, ktoré zrejme spálili drevené lešenie na stavenisku nového Veľkého egyptského múzea, neďaleko svetoznámych pyramíd v Gíze a metropoly Káhira. Foto: TASR/AP

Hasiči sa stále snažia úplne zlikvidovať plamene.

Káhira 29. apríla (TASR) - Káhira 29. apríla (TASR) - Požiar, ktorý vypukol v nedeľu na mieste rozostavaného nového egyptského múzea pri Gíze, už uhasili. Plamene nespôsobili žiadne väčšie škody ani zranenia. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na egyptské ministerstvo pre pamiatky.

Oheň spálil drevené lešenie na stavenisku nového Veľkého egyptského múzea, neďaleko svetoznámych pyramíd v Gíze a metropoly Káhira.

Plamene nepoškodili ani žiaden artefakt.

Na sociálnych sieťach sa šírili zábery, zachytávajúce plamene a stĺpy hustého čierneho dymu nad vchodom do múzea.

Múzeum sa rozkladá na rozlohe približne 50 hektárov. Budú tam vystavené najunikátnejšie a najvzácnejšie egyptské artefakty, vrátane mnohých, ktoré v období starovekého Egypta patrili slávnemu malému faraónovi Tutanchamónovi. Ten nastúpil na trón ako osemročný a jeho nevylúpenú hrobku objavili archeológovia.

V januári umiestnil Egypt do vstupnej haly múzea obrovskú starovekú sochu jedného zo svojich najslávnejších faraónov, Ramzesa Veľkého (Ramesse II.). Socha má okolo 3300 rokov, výšku asi 12 metrov a váži vyše 80 ton.

Egypt dúfa, že otvorenie nového múzea, ako aj séria nedávnych archeologických nálezov pomôžu pri oživení dôležitého turistického priemyslu, ktorý sa ešte nespamätal z politických nepokojov. Tie sužovali Egypt po ľudovom povstaní z roku 2011, keď bol zvrhnutý dlhoročný autokratický vládca Husní Mubarak.

V súčasnosti sú pamiatky zo staroveku v Egypte sústredené v múzeu v Káhire, ktorého kapacita však už nestačí.