Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri prevrhnutí trajektu na Viktóriinom jazere zahynulo vyše 40 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príčiny prevrhnutia neboli bezprostredne známe, ale predpokladá sa, že plavidlo bolo preťažené; nachádzalo sa na ňom viac než 400 pasažierov.

Dodoma 20. septembra (TASR) - Najmenej 44 ľudí zahynulo pri prevrhnutí trajektu, ku ktorému došlo vo štvrtok na Viktóriinom jazere v Tanzánii. Podľa miestnych úradov, ktoré cituje agentúra AP, však môže byť tragická bilancia až vyše 200 mŕtvych. Pátranie po nezvestných bolo pozastavené do piatkového rána.

Príčiny prevrhnutia neboli bezprostredne známe, ale predpokladá sa, že plavidlo bolo preťažené; nachádzalo sa na ňom viac než 400 pasažierov. Zachrániť sa podarilo 37 osôb. K nešťastiu došlo medzi ostrovmi Ukara a Ukerewe, údajne iba niekoľko metrov od dokov na ostrove Ukerewe. Trajekt MV Nyerere viezol i náklad.

Podobné incidenty sú na tomto najväčšom jazere Afriky pomerne častým zjavom, pripomína stanica BBC. V roku 1996 sa tam pri prevrhnutí preťaženého trajektu MV Bukoba utopilo viac než 800 ľudí. Išlo o jedno z najväčších námorných nešťastí minulého storočia. Jazero sa nachádza medzi Tanzániou, Keňou a Ugandou.