Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Na Západnom brehu Jordánu začali štrajk proti zabíjaniu Palestínčanov

Palestínčania kontrolujú škody po izraelskom vojenskom zásahu v utečeneckom tábore Nur Šams pri meste Tulkarem na Západnom brehu Jordánu v nedeľu 21. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Izraelské jednotky alebo osadníci zabili v oblasti od 7. októbra 2023 približne 480 Palestínčanov, uvádzajú palestínske zdroje.

Ramalláh 21. apríla (TASR) - Ľudia na Západnom brehu Jordánu začali v nedeľu generálny štrajk na protest proti izraelskému zabíjaniu Palestínčanov v utečeneckom tábore Núr Šams a v Pásme Gazy. TASR píše na základe agentúry DPA.

Na štrajk vyzvalo okrem iných skupín aj hnutie Fatah, ktoré vedie Palestínsku samosprávu. Podľa očitých svedkov bolo v nedeľu ráno v uliciach Ramalláhu takmer prázdno a obchody boli zatvorené.

Izraelské jednotky medzitým zastrelili v nedeľu na Západnom brehu Jordánu dvoch Palestínčanov. Izrael informácie potvrdil s tým, že na nich títo Palestínčania zaútočili.

Tel Aviv takmer denne uskutočňuje razie v tejto oblasti, čím sa podľa svojich slov snaží prekaziť činnosť militantných skupín.

Podľa palestínskeho Červeného polmesiaca bolo tento týždeň pri izraelskom nálete na utečenecký tábor Núr Šams na severe Západného brehu Jordánu zabitých najmenej 14 ľudí.

Od začiatku minulého roka sa na tomto území, ktorý Izrael okupuje od roku 1967, rozmohli násilnosti. Násilie sa ďalej stupňuje od 7. októbra minulého roka, keď vypukla vojna v Pásme Gazy.

Izraelské jednotky alebo osadníci zabili v oblasti od 7. októbra 2023 približne 480 Palestínčanov, uvádzajú palestínske zdroje.