Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Najväčšia atómová ponorka sa zúčastnila na cvičeniach v Bielom mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Námorná protiponorková útočná skupina vojnových lodí z námornej základne Belomorsk uskutočnila plánované taktické manévre v Bielom mori so simulovaným pátraním po ponorke.

Moskva 19. júla (TASR) - Najväčšia ponorka na svete s jadrovým pohonom, Dmitrij Donský ruských námorných síl, sa zúčastnila na cvičeniach Severnej flotily, ktoré boli zamerané na protiponorkový boj. Informovala o tom v noci na piatok agentúra TASS s odvolaním sa na tlačovú kanceláriu Severnej flotily.

Námorná protiponorková útočná skupina vojnových lodí z námornej základne Belomorsk uskutočnila plánované taktické manévre v Bielom mori so simulovaným pátraním po ponorke. Posádka ťažkej ponorky Dmitrij Donský vystupovala ako nepriateľská sila.

Podľa scenára nacvičovali malé raketové lode Onega a Narjan-Mar pátranie, detegovanie a sledovanie fiktívnej nepriateľskej ponorky za použitia všetkých dostupných sonarových systémov. Precvičovalo sa aj protiponorkové manévrovanie rozličnými kurzami a na rôznych rýchlostiach, ako aj manévre zamerané na vyhnutiu sa torpédam.

Cvičenia vyvrcholili bojovou úlohou zaútočiť na simulovaný podmorský cieľ. Posádka každého z protiponorkových plavidiel vykonala hĺbkové bombardovanie z vrhačov raketových hlbinných mín RBU-6000.

Posádky malých lodí predtým dokončili predpísané misie zamerané na ochranu a obranu karavány lodí. Zároveň úspešne precvičili nasadenie zbraní a elektronických protiopatrení voči simultánnemu útoku zo vzduchu i z mora.

Dmitrij Donský je prvou ponorkou triedy Akula. V službe Severnej flotily je od roku 1981. Ponorka je vyzbrojená interkontinentálnymi balistickými strelami typu RSM-56 Bulava.