Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Narkoman zabil matku a babičku 140 ranami; do basy ide na deväť rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Páchateľ podľa svojich slov užíval pervitín vyše desať rokov, a to vnútrožilovo, niekoľkokrát denne. Bol závislý aj od počítačových hier, v ktorých sa vyskytovala agresivita, trpel halucináciami.

Praha 12. decembra (TASR) - Na deväť rokov poslal krajský súd v českom Liberci do väzenia 26-ročného Petra Belančíka, ktorý v januári viac než 140 ranami nožom dobodal vlastnú matku a starú matku.

Pôvodne bol obvinený z vrážd, ale keďže svoj hrozný čin spáchal pod vplyvom drog, súdili ho len za opilstvo, píše spravodajský server iDNES.cz.

Páchateľ svoj čin ľutuje a mrzí ho, ale ako uviedol na súde, "už sa nedá vrátiť späť". Pred senátom tiež vyhlásil, že sa chce liečiť a žiť ako normálny človek.

Podľa skorších vyjadrení znalcov z odboru psychológie a psychiatrie je možnosť jeho nápravy mizivá. "Nie je to osobnosť, ktorá by spolupracovala a chcela sa liečiť. Drogy mu doplňovali jeho štruktúru osobnosti. Nie je schopný iného života,, už pri vyšetrovaní bolo vidieť, ako sa na drogy teší," uviedla podľa webového vydania denníka Mladá fronta DNES psychiatrička Alena Gayová.

Sudca Petr Neumann vyhlásil, že Belančík vedel, čo sa môže stať, keď si pichne pervitín do žily. "S toxickou psychózou už mal skúsenosti, dvakrát sa kvôli nej liečil," vysvetlil a upozornil, že muž spáchal zločin "nechutným" spôsobom.

Obhajca vyžadoval, aby súd Belančíka zbavil obžaloby. Podľa neho si už obžalovaný po dlhoročnom užívaní pervitínu nemohol dovoliť, aby si ho nevzal.

Belančík podľa svojich slov užíval pervitín vyše desať rokov, a to vnútrožilovo a niekoľkokrát denne. Bol tiež závislý od počítačových hier, v ktorých sa vyskytovala agresivita, a trpel halucináciami a bludmi.

Práve halucinácie spôsobené pervitínom predchádzali tragédii, ktorá sa v januári stala na sídlisku Špičák v Českej Lípe v Libereckom kraji. Pri kúpaní vo vani totiž mladík údajne započul, ako sa matka s babičkou dohovárajú vo vedľajšej miestnosti, že ho zabijú. Svoju 60-ročnú matku bodol nožom viac ako stokrát, babičku asi 40-krát.

Páchateľ má ísť po odpykaní trestu do detenčného ústavu. Rozsudok ešte nie je právoplatný.