Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Nasadenie polície na Haiti uskutoční Keňa v najbližších dňoch

Mládež sa zdržiava pri autách slúžiacich ako pouličné barikády, ktoré tam umiestnili obyvatelia, aby odradili gangy od vstupu do ich štvrte, v centre Port-au-Prince na Haiti, piatok 17. mája 2024. Foto: TASR/AP

Haiti dlhodobo trpí chudobou, politickou nestabilitou a prírodnými katastrofami.

Nairobi 19. mája (TASR) - Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí, TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Toto nasadenie sa uskutoční v najbližších dňoch, niekoľkých týždňoch," povedal novinárom Korir Sing'Oei, štátny tajomník kenského ministerstva zahraničných vecí. V najbližších dňoch do Washingtonu odcestuje prezident William Ruto, aby sa 23. mája stretol s americkým náprotivkom Joeom Bidenom.

Haiti dlhodobo trpí chudobou, politickou nestabilitou a prírodnými katastrofami. Mnohonárodné sily mali pomôcť sužovanej miestnej polícii zvládnuť násilie zločineckých gangov.

Keňa sa minulý rok v júli zaviazala nasadiť na Haiti až 1000 svojich príslušníkov, čo privítali Spojené štáty a ďalšie štáty. Vyslanie misie čelilo právnym problémom, pretože januárový súdny príkaz ho zakázal ako protiústavné a nezákonné.

Podľa najnovšej právnej situácie sa nasadenie môže uskutočniť najneskôr 23. mája. Haitský zdroj začiatkom mája agentúre AFP povedal, že do tohto dátumu sa očakáva prvý kontingent 200 kenských policajtov. Zdroj z kenského ministerstva vnútra povedal agentúre AFP, že by mohli prísť do budúceho utorka.

Okrem Kene vyjadrili ochotu pripojiť sa k misii dohodnutej v rámci rezolúcie OSN z októbra minulého roku Benin, Bahamy, Bangladéš, Barbados a Čad.

Bezpečnostná situácia eskalovala koncom februára, keď gangy koordinovane zaútočili v hlavnom meste Port-au-Prince a okolí proti policajným staniciam, nemocniciam a medzinárodnému letisku, ktoré je od začiatku marca zatvorené. Vtrhli aj do dvoch najväčších haitských väzníc, odkiaľ utieklo vyše 4000 väzňov.

Haiti nemá funkčný parlament a od atentátu na prezidenta Jovénela Moisea v roku 2021 ani hlavu štátu. Po odstúpení premiéra Ariela Henryho koncom apríla prevzala moc deväťčlenná prechodná vládna rada s cieľom zorganizovať voľby. Spravovanie krajiny by mala odovzdať novej vláde a novému prezidentovi najneskôr 7. februára 2026.