Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Zuckerberga vypočúval Európsky parlament

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani (vpravo) a generálny riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg si podávajú ruky počas príchodu do Európskeho parlamentu 22. mája 2018 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Zuckerbergove ospravedlnenie zaznelo pred členmi EP a vysokými predstaviteľmi Európskej únie, ktorým odpovedal na otázky spojené so škandálom okolo zneužitia údajov miliónov používateľov Facebooku.

Brusel 22. mája (Teraz.sk) - Šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg sa v utorok v Európskom parlamente (EP) v Bruseli ospravedlnil za to, že Facebook nedokázal zabrániť zneužitiu niektorých svojich internetových nástrojov.

Zuckerbergove ospravedlnenie zaznelo pred členmi EP a vysokými predstaviteľmi Európskej únie, ktorým odpovedal na otázky spojené so škandálom okolo zneužitia údajov miliónov používateľov Facebooku.



Či už išlo o "falošné správy, zasahovania do volieb zo zahraničia a zneužívanie údajov o ľuďoch vývojármi, neuvedomovali sme si, kam až siaha naša zodpovednosť", pokračoval Zuckerberg.

"Bola to chyba a je mi to ľúto," vyhlásil výkonný riaditeľ Facebooku, ktorého citovala agentúra AP.

Žiadosť poslancov EP osobne vypočuť Zuckerberga sa zrodila po tom, ako šéf Facebooku v apríli svedčil v americkom Kongrese. Zuckerberg navrhol, že vyšle popredného predstaviteľa spoločnosti, aby vystúpil pred britským parlamentom, a ponúkol, že urobí to isté aj v Bruseli, avšak zákonodarný zbor EÚ trval na jeho osobnom vypočutí.

Facebook čelí kritike, odkedy vyšli najavo informácie, že spoločnosť Cambridge Analytica údajne neoprávnene získala osobné údaje facebookových používateľov, ktoré mala následne použiť na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA. Na základe týchto informácií mala pomôcť zvíťaziť súčasnému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Facebook pripustil, že Cambridge Analytica sa neoprávnene dostala k osobným údajom 87 miliónov jeho používateľov - z nich 2,7 milióna je z krajín EÚ.

Tajani označil vypočutie Zuckerberga za úspech


"Sme v centre politickej debaty. Ukázali sme, že máme vôľu venovať sa záujmom občanov," uviedol Tajani počas tlačovej besedy. Zároveň bránil "zúžený" a časovo skrátený formát vypočúvania len pred predsedami politických skupín a šéfmi výborov v EP, a nie pred všetkými europoslancami. "Zuckerberg nie je občanom EÚ," upozornil Tajani.

Šéf europarlamentu dodal, že Zuckerberg zašle individuálne odpovede na ďalšie citlivé a nezodpovedané otázky v písomnej forme. Okrem toho sa ďalší vysoký predstaviteľ spoločnosti Facebook dostaví na vypočúvanie zamerané najmä na technické otázky pred členov Výboru EÚ pre vnútorné záležitosti.

Belgický denník L'Echo upozornil, že Zuckerberg sa šikovne vyhol napríklad otázkam o monopolnom postavení jeho firmy v Európe, o opatreniach proti systematickému odmietaniu cielených reklám či o podnikaní spoločnosti v Írsku alebo ďalších daňových rajoch.

Po vypuknutí škandálu so spoločnosťou Cambridge Analytica, ktorá údajne neoprávnene získala osobné údaje facebookových používateľov a ovplyvnila prezidentské voľby v USA, europoslanci žiadali, aby Zuckerberg vystúpil v pléne EP v Štrasburgu.

Zuckerberg v rámci série otázok upozornil, že Facebook je už lepšie pripravený identifikovať a vymazávať dezinformácie ovplyvňujúce volebné procesy po celom svete. V súvislosti s prezidentskými voľbami v USA v roku 2016 priznal, že Facebook bol "príliš pomalý", aby dokázal identifikovať ruské zásahy cez sociálnu sieť na samotné voľby a v tom období sa spoločnosť sústreďovala skôr na tradičné kybernetické útoky.

Najmladší miliardár sveta upozornil na kroky, ktoré jeho sociálna sieť prijala na riešenie predošlých nedostatkov. Ide o rôzne opatrenia obmedzujúce prístup k osobným údajom pri digitálnych aplikáciách, spomenul aj zdvojnásobenie počtu pracovníkov dohliadajúcich na bezpečnosť - do konca tohto roka by ich malo byť 20.000.

"Tieto investície majú významný vplyv na naše zárobky, ale bezpečnosť ľudí bude mať vždy prioritu pred maximalizáciou ziskov," uviedol pred europoslancami.

Spoločnosť Facebook už oznámila, že bude uplatňovať opatrenia nového nariadenia EÚ o ochrane údajov, ktoré vstúpia do platnosti v piatok 25. mája.